Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.08.2018.
18:10
N. Popović - Vesti A

Srbe vraćaju sa "češke rute"!

Ruta preko Češke definitivno je postala "omiljena" za Srbe (ali i druge migrante) koji ne poseduju uredne dokumente i putne isprave, ili su već evidentirani kao lica koja su u nemačkoj prekršili Zakon o boravišnoj dozvoli.

EPA/Lukas Barth-Tuttas
Sve češća slika: Policijska kontrola na auto-putu

Putevi preko Mađarske, Austrije ili Italije, zbog višegodišnje izbegličke krize i migranata sa Bliskog istoka, sada se mnogo pomnije kontrolišu, a iznenadne kontrole, na "do juče" potpuno otvorenim šengenskim granicama sada su više pravilo nego izuzetak. Zato se "ilegalci" ili oni koji to nameravaju da postanu (trude da pečatom u pasošu ne bude evidentiran datum dolaska u Nemačku), odlučuju da neprimećeni uđu iz pravca Češke, a pri tom koriste i razne vrste prevoza - od kombija i linijskih autobusa pa do privatnih automobila. Na njihovu nesreću taj trend je u oči upao i nemačkoj policiji.

- Shvatili smo da je "balkanska ruta" promenila pravac, pa smo u skladu sa tim primenili odgovarajuće mere - kazao je za nemačke medije Jorg Radek, predsednik policijskog sindikata Državne policije.

- Granični pojas i sve puteve koji od Češke vode prema Nemačkoj mnogo češće kontrolišemo zbog povećanog rizika dolaska ilegalnih migranata iz pravca te države - dodao je Radek.
Državna policija i carina posebno u viziru imaju auto-put broj 17 koji od Praga vodi prema Drezdenu, a kontrole gotovo svakodnevno "urode plodom". Najnoviji slučaj zabeležila je tako, pre nekoliko dana nemačka državna policija u gradu Kemnicu.

Koristio 10 identiteta

U mestu Bad Šandau nemačka policija na auto-putu broj 17, tokom "dubinske kontrole" granice sa Češkom, u jednom linijskom autobusu, otkrila je 29-godišnjeg Srbina kojem je u Nemačku već zabranjen ulazak i boravak, a koristio je 10 različitih identiteta, pa je posle prijave proteran u Češku.

Naime, zaustavljena su dva automobila sa srpskim registarskim tablicama, a pored dva vozača iz Srbije u vozilima se nalazilo još 12 osoba, takođe državljana Srbije (pet muškaraca, četiri žene i troje dece). Proverom dokumenata jednog od dvojice vozača odmah je utvrđeno da u Nemačkoj već ima otvoren policijski dosije i da se vodi kao "šleper" (švercer ljudi) što je bio znak za uzbunu da se pomnije pregledaju i ispitaju svi drugi Srbi koji su zatečeni u dva pomenuta vozila. Svi oni su, prema izveštaju policije u koji su "Vesti" imale uvid, davali neodređene i verovatno lažne izjave o tome gde su se zaputili, kojim su povodom u Nemačku stigli, te koliko vremena uopšte nameravaju da ostanu. Zbog toga im je pravo na putovanje u Nemačku ukinuto i oni su po kratkom postupku vraćeni u Češku.

Kako smo pre neki dan objavili, takve "sreće" nisu bili dvojica Srba, zatečena u jednom linijskom autobusu, za koje se u saopštenju navodi da su stari 24 i 32 godine. Mlađi od njih dvojice tom se prilikom koristio lažnom ličnom kartom Republike Hrvatske, a starijem je to bio drugi pokušaj u samo nekoliko dana da se dokopa Nemačke iz pravca Češke. Za njih proterivanje u državu iz koje su došli nije više dolazilo u obzir već su dospeli u pritvor odakle će biti proterani direktno u Srbiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online