Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.07.2018.
19:21
S. Vukić A

Tamara besedila mnogi zaplakali

Tamara Brus, učenica 7. razreda Dopunske škole na srpskom jeziku u Štutgartu, učestvovala je na centralnoj manifestacija obeležavanja Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, koja je održana kod manastira Medna u Mrkonjić Gradu.

Vojska Republike Srpske
Očarala glasom: Tamara Brus

Koliko je važna uloga dijaspore u očuvanju i negovanju srpskog jezika i tradicije upravo je dokazala ova devojčica koja je sve prisutne očarala svojim glasom i besedništvom. Tamara je izgovarala velike reči vladike Nikolaja Velimirovića "Čiji si ti, mali narode srpski", koje su se prvi put čule na Vidovdan 1939. godine u manastiru Ravanica.

Bez greške je besedila o narodu i o članovima velike porodice slovenske, koja je, kako je rekao i vladika, "kroz mnoge vekove burno čuvala stražu na kapijama Evrope, da plemena druge rase i druge vere ne bi uznemiravali krštenu Evropu u njenom mirnom razvijanju i napredovanju".

Puna samopouzdanja i s iskrenošću svojstvenoj samo deci, Tamara je bez reči ostavila sve prisutne, a nekima naterala suze na oči.

Zadivila i Beograd

Tamara veliku zahvalnost duguje svojoj nastavnici Tatjani Popović, koja je pre dve godine i otkrila njen talenat, i svaki dan je navodila da vežba i čita velika dela. Ova mlada učenica iz Štutgarta nastupala je u januaru na centralnoj Svetosavskoj akademiji Republike Srbije koja je održana u Narodnom pozorištu u Beogradu, a i tada je gotovo sve pristune ostavila bez daha, o čemu su "Vesti" pisale. Velika nagrada za njen trud i rad usledila je kroz gromoglasni aplauz koji je trajao nekoliko minuta, kako tada u Narodnom pozorištu, tako i na Vidovdan u Republici Srpskoj.

- Umirujići glas, niste mogli da se nadivite toj toplini. Naglašavala je pojedine delove tako da je nemoguće da se ne naježite - govorili su prisutni, komentarišući Tamarin nastup.

Pored nekoliko stotina građana i bivših boraca, proslavi su prisustvovali i Mladen Ivanić, srpski član Predsedništva BiH, Željka Cvijanović, premijer RS, kao i ministri u Vladi Republike Srpske, lokalni lideri i predstavnici crkvenog, kulturnog i društvenog života Republike Srpske.

Koliko je Tamara oduševila najviše rukovodioce Republike Srpske govori i fotografija sa premijerkom koja je sa zvaničnog naloga njene stranke podeljena i na društvenim mrežama.

Tamarino gostovanje omogućeno je zahvaljujući angažmanu Biljane Marilović, konzula BiH iz Republike Srpske, konzulat u Štutgartu, Predraga Damjanovića, direktora Pedagoškog zavoda Republike Srpske i Milana Radojčića, pukovnika 3. pešadijskog (Republika Srpska) puka.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online