Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.03.2018.
00:22
B. Božin - Vesti A

Hor Bundestaga u srpskoj crkvi

Jedan vanserijski događaj koji će se još dugo pamtiti desio se prošlog vikenda u srpskoj crkvi u berlinskom Tempelhofu, gde je održan koncert sećanja na stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata.

B. Božin
Pesma za mir: Dva hora, dva dirigenta,a jedna ideja

Tim povodom su prvi put zajedno nastupili nemački i srpski hor: Muzičko društvo Bundestaga pod upravom Žarka Bulajića i crkveni hor Serafimi kojim rukovodi Simeon Sekulić.

Dugogodišnji rukovodilac hora Bundestaga Žarko Bulajić otkriva da je spontano došao na ideju o zajedničkom koncertu, onako tipično srpski "jer mogu da imam i pet pasoša, ali ću biti i ostajem Srbin".

- Iza ove organizacije ima mnogo priča, ali smo smatrali da treba obeležiti stogodišnjicu kraja Prvog svetskog rata. Pre nekoliko godina smo radili Milanski edikt u Vedingu i moji horisti su me stalno pitali: "Kada ćeš da nas vodiš u tvoju crkvu?", jer se njima to jako svidelo - ispričao je Bulajić za "Vesti".

B. Božin
Publika će dugo pamtiti ovaj koncert

Repriza sa katoličkim horom

Bulajić već 17 godina diriguje zaposlenima u Bundestagu i nekim bivšim poslanicima, jer, kako kaže, ovi aktuelni nemaju vremena za to.
- Iako su probe najsumornija i najgora stvar na svetu, kada se napravi ovako nešto, za ovo živimo i zato me moji horisti trpe svake nedelje najmanje dva sata - kaže uz smeh.
Bulajić inače peva u horu Serafimi da, kako kaže, zadovolji svoje duhovne potrebe.
- Dolazim svake nedelje, iako stanujem daleko, ali mi uopšte ne pada teško.
Bulajić je najavio reprizu koncerta, s tim što je dirigent katoličkog hora Zingflut iz Berlina izrazio želju da nastupe sva tri hora zajedno.

Posle himne "Bože pravde", episkop austrijsko-švajcarski i administrator Eparhije frankfurtske i sve Nemačke Andrej pohvalio je divnu ideju za spomen-koncert i pozdravio ugledne goste, među kojima su bili Matijas Hajnrih, vikarni biskup, Dušan Crnogorčević, ambasador Srbije, Raed Saleh, šef frakcije SPD-a u berlinskom parlamentu, konzul Kosta Simonović, evangelistički sveštenik Detlef Rimer, dr Gabrijela Šubert, profesor slavistike na Univerzitetu u Jeni i mnogi drugi prijatelji Srpske pravoslavne crkve.

B. Božin
B. Božin Predstavnici Ambasade Srbije i nemački gosti

Posle kratkog podsećanja na fakte i brojeve iz Prvog svetskog rata, moderator Gordana Milanović-Kovačević je istakla:

- Kada bismo održali minut ćutanja za svaku žrtvu, čovečanstvo bi večno zanemelo... Ali, da zanemi mora i treba samo oružje.

Hor Serafimi je oduševio publiku duhovnim i kultnim pesmama "Kreće se lađa francuska" i "Tamo daleko", a hor Bundestaga je izveo i dela srpskih kompozitora Obradovića i Marinkovića, kao i Mokranjčev "Rekvijem" - molitvu za sve pale u Prvom svetskom ratu.

Poklon za vladiku

Političar palestinskog porekla Raed Saleh je kao veliki prijatelj Srpske crkvene opštine u Berlinu poklonio episkopu Andreju knjigu u kojoj opisuje svoja iskustva i "nova pravila za Nemačku koja mora da bude moderna, svetski otvorena i rigorozno demokratska".
- Religioznost spada u to. Imam veliko poštovanje prema onima koji veruju, kao i onima koji ne veruju. Mislim da svi zaslužuju poštovanje, bilo da su pravoslavni Srbi, Rusi, katolici, evangelisti, muslimani, Jevreji... Svi imamo jednog istog Boga - rekao je Saleh, koji je "oduševljen i radostan zbog koncerta koji nosi poruke mira".

Starešina hrama u Tempelhofu Dragan Sekulić bio je krajnje iskren:

- Moje srce je puno radosti. Ko bi pre 20 ili 30 godina poverovao da će Srbi i Nemci da održe zajednički koncert u našoj crkvi i to povodom Prvog svetskog rata? Naravno, niko! - na šta je usledio smeh u sali.

B. Božin
Vladika Andrej, Raed Saleh i Drgana Mitrovski

On je naglasio da je Srpska crkvena opština u Berlinu srdačno prihvaćena, kao i pravoslavni vernici koji su dobro integrisani u celoj Nemačkoj.

- Imamo pravo da negujemo našu veru, da govorimo naš jezik i očuvamo ono što nas čini narodom. Želimo da tako i dalje ostane i molimo se da više ne bude ratova, ni u Evropi ni u svetu!

Berlin čuo za Serafime

Simeon Sekulić, rukovodilac hora Serafimi, pod utiscima je brojnih pohvala koje je njegov hor dobio od nemačkih gostiju.
- Plašio sam se kako će sve izgledati, jer nisu u pitanju samo probe, već čitava organizacija koncerta. Ovo je bilo prvi put da smo u našoj crkvi postavili stolice, a ovo je i prvi naš koncert koji smo održali u hramu. Ponosni smo i uzbuđeni, ali se sve isplatilo od početka do kraja.
Simeon kaže da su imali jednu zajedničku probu u Bundestagu, da su prošli veliku proceduru, ali i bili lepo dočekani i posluženi od zaposlenih u administraciji.
- Ovim smo se otvorili i prema berlinskoj publici i nadam se da će još mnogi da nas čuju - rekao je Sekulić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online