Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.03.2018.
19:22
N. Popović - Vesti A

Đokić predsednik, Savez podeljen

Na vanrednoj skupštini, koja je u nedelju održana u prostorijama kluba Srbija u Noj Izenburgu kod Frankfurta, za predsednika Saveza srpskih udruženja Nemačke (SSUN), tajnim glasanjem i tesnom većinom (12 prema 11) izabran je Danilo Đokić, inače potpredsednik Srpskog kulturnog centra u Štutgartu.

N. Popović
Sevale varnice: Učesnici skupa u Noj Izenburgu

On je predložio, a skupština prihvatila, da funkciju potpredsednika SSUN, u naredne četiri godine, koliko traje i mandat predsednika, obavlja Saša Ćelić (KUD Kolo Frankfurt).

Na mestu sekretara ostao je Dragan Jovičić (KUD Sloga - Manhajm), kao i blagajnik Gojko Baralić (KUD Jugos - Minhen).

To je epilog skupa koji je gotovo sve vreme - a zasedalo se, ili bolje rečeno svađalo, više od šest sati - stalno bio na granici incidenta i zaista je pravo čudo da je na ovakav način i nekim dogovorom i priveden kraju.

Iako je novo rukovodstvo na kraju izabrano na legitiman način uz puno poštovanje postojećeg Statuta, Savez je i dalje, kako je to konstatovao i jedan od učenika, "ostao podeljen na one koji podržavaju novoizabranog Danila Đokića i sada već bivšeg Dragana Ivaškovića (Srbija - Dortmund)".

Da se ispune obećanja

Najviše vremena, više od četiri sata potrošilo se na raspravu da li će vanredna skupština uopšte biti održana.

"Struja" oko Ivaškovića, koji je za predsednika izabran u septembru prošle godine - kada je sa te funkcije smenjen dugogodišnji predsednik SSUN Mićo Ćetković - zastupala je stav da je vanredna skupština u ovom trenutku kontrakopruduktivna.

Druga strana koju je predvodio Đokić, a koji je na prošlogodišnjoj skupštini u Ofenbahu takođe izabran za predsednika (ostavku je podneo 21. januara ove godine) smatrali su da vanredna izborna skupština mora da se održi, a da je inicijativa legitimna dokazivali su činjenicom da su za to prikupili saglasnost 13 klubova članova Saveza.

Optužba za mito

Strasti su se posebno uzburkale kada je Tina Kvintero-Marone, potpredsednica Centralnog saveza Srba Nemačke, koja je na skup došla sa članovima delegacije kluba Oro - Frankfurt, javno prozvala za primanje mita Miću Ćetkovića i Milorada Jancera, dugogodišnjeg sekretara Saveza, optuživši ga da je od srpskog kluba iz Temišvara uzeo novac da bi oni dobili domaćinstvo jedne od Evropskih smotri srpskog folklora. Jancer je odgovorio pretnjom sudom, ali i salvom uvreda (za koje se kasnije izvinio) i na licu mesta pozvao telefonom Temišvar da to odmah demantuje.

- Ne želim da vodim ovu skupštinu jer je nisam ni sazvao. Smatram da se igramo i sa Savezom i sa našom decom i ne želim u tome da učestvujem - rekao je na početku Dragan Ivašković.

Replicirao mu je Miloš Vlahović iz "Svetog Save" iz Gepingena koji je rekao da je skupštinu zahtevala trećina članstva i da je skup zato potpuno legitiman.

- Na skupštini u Ofenbahu, kada su, činilo se, džentlmenski podelili vlast i zakopali ratne sekire, Ivašković i Đokić su nam obećali uspešne Smotre u Nemačkoj i realizaciju Evropske smotre u Banjaluci na kojoj smo mi ove godine domaćini. Hoću da oni to obećanje i ispune - naglasio je Teodor Tomašević, predsednik KUD Sloga iz Manhajma.

Svađe, pa pružena ruka

Svađe, optužbe i nadvikivanja obeležili su taj deo sastanka, nije se više znalo ni ko pije ni ko plaća, a iznervirani i uvređeni Dragan Ivašković je u jednom trenutku zgrabio svoje stvari i rekao da napušta skupštinu.

Tada je data pauza posle koju se svi vratili smireniji i skup je nastavljen u "normalnijem" tonu, a od tada pa do kraja vodila ga je neutralna Tina Kvintero-Marone koja je na tu dužnost izabrana većinom glasova učesnika skupa.

"Stid me što sam Srbin"!

Na kakav se način i kakvim rečnikom u pojedinim momentima vodio "dijalog" na ovom skupu dovoljno govori istup mladog Nikole Novakovića (21), potpredsednika kluba Oro.
- Pa, vi niste normalni! Ja sam prvi put ovde, ali verujte kad sam ovo video i čuo stid me je što sam Srbin - uzviknuo je Nikola u pokušaju da ohladi "usijane glave" i nagrađen je aplauzom.

Dosta se vremena potrošilo i na to ko uopšte ima, a ko nema pravo glasa, a kraju se iskristalisalo da u sali ima 21 predstavnik kluba s pravom glasa i da su dve punomoći za glasanje u skladu sa Statutom.

Posle toga se pristupilo glasanju i izboru novu Uprave koji je na kraju uspešno i okončan, a Dragan Ivašković je sportski priznao poraz i pružajući ruku čestitao Danilu Đokiću.

Pred novim rukovodstvom SSUN sada su dva velika "ispita": Savezna smotra folklora Nemačke 21. aprila i Evropska smotra u Banjaluci u maju.

Odustala tri kandidata

Pored Ivaškovića i Đokića, za predsednika Saveza bili su predloženi i Milorad Jancer, Milan - Mića Mitrović (Kolo - Frankfurt) i Tomislav Sofrenić (Sloga - Štutgart) ali su oni kandidature odbili.

Istorijat

Da bi i neupućenima sve bilo jasno treba se vratiti malo u "istoriju" i podsetiti da su na već pomenitoj Skupštini SSUN u Ofenbahu septembra 2017. izabrana dva predsednika (Ivašković i Đokić) i trebalo je da se u naredne četiri godine smenjuju na čelu Saveza.

Ispostavilo se, međutim, da za legitimnu prijavu kod nemačkih državnih organa, o čemu su "Vesti" već pisale, nedostaju neki važni dokumenti, u prvom redu spisak učesnika tog skupa koji je na volšeban način nestao, a bez njega registracija nije mogla da bude obavljena.

Tako je cela skupština proglašena nevažećom, a izabrano rukovodstvo ilegalnim.

"Dobro je, nismo se pobili"!

- Ja ne znam šta da odgovorim deci kada me pitaju šta mi radimo na ovim sastancima. Prevalila sam više od 400 kilometara da bih bila na ovoj Skupštini i ne želim da se vratim neobavljena posla - rekla je Olivera Miljanić, predsednica KUD-a Jugos iz Minhena.
A Siniša Burgić, sekretar kluba Morava iz Štugarta je bio iskren rekavši da je očekivao da ovde doživi i mnogo gore stvari.
- Dobro je, na kraju niko nije napustio skup, a nismo se ni pobili - ozbiljno je ustanovio Burgić.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online