Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.02.2018.
19:19
N. Popović - Vesti A

Beli orao leti i bez gnezda

Klub Beli orao iz Bad Homburga, kod Frankfurta, nedavno je lepom priredbom, koja je ujedno bila i svetosavska proslava, obeležio 40 godina od osnivanja. Međutim, brojni gosti koji su došli da bi uživali u pripremljenom programu polaznika dopunske škole, koje je uvežbala nastavnica Katica Stanimirov, saznali su i tužnu vest. Bila je to, naime, poslednja priredba koju je ovaj poznati i nekada veoma masovan klub, održao u svojim prostorijama u Elizabetenstr. 37. I pored teškoća, uprava ne odustaje i klub neće biti ugašen.

Vesti
Sledeći susret u drugom prostoru: Učesnici priredbe i gosti

Mnogi se sada sa setom sećaju da je klub u svom zenitu postojanja imao i brojnu folklornu i fudbalsku sekciju, a da su prostorije, koje su se nalazile na raznim adresama, uvek bile pune zemljaka. I tako punih 40 godina! Ali, tome je sada došao kraj.

- Nismo uspeli da se izborimo s finansijskim nedaćama. Gazdi od kojeg smo iznajmljivali prostor ostali smo dužni 2.300 evra (mesečna kirija iznosila je 800 evra) i mi smo faktički od kraja decembra bez stalne adrese - kaže za "Vesti" Miodrag Stojković, predsednik kluba Beli orao.
On je ujedno predsednik Saveta stranaca u Bad Homburgu i predsednik Centralnog saveta Srba Hesena.

- Vlasnik tog prostora nam je izašao u susret da bez novačane nadoknade ostanemo još tokom januara, da bi proslavili jubilej i slavu kako dolikuje - ističe Stojković.

Učesnici programa

Program svetosavske proslave vodili Aleksandra i Nikola Lukić, a recitacije u čast prvog srpskog prosvetitelja govorili su Arsenije Lipovac, Mario Hert, Denis Kam, Helena Šenštajn, Uroš Zarić, Kristijan Srejić, Ana Lipovac, Miljan Zarić, Nikolina Alimpić, Konstantin Lužajić, Jelena Ametović i Selena Hirth. Referat o Svetom Savi pripremio je Aleksandar Urošević. Zagorka Bunthornsade iz Udruženja pisaca Sedmica je zatvorila prigodni program.

Razloge zbog kojih klub sa tako bogatom tradicijom polako vene Stojković vidi u sve manje zainteresovanom članstvu za ovakvom vrstom okupljanja i druženja.

- Nekoliko priredbi godišnje, koje nisu posećene kao nekad, nisu bile dovoljne da se namakne novac za kiriju. Stariji zemljaci su izgubili naviku da redovno dolaze u prostorije i tu provode vreme, a mladih i tako već odavno nema jer su zauzeti drugim aktivnostima. Smanjili su se i prihodi od članarine - priča nam Stojković.

Propalo je, prema njegovim rečima, više pokušaja da se zakažu redovna, pa i vanredna skupština, nisu uspeli da se okupe ni svi članovi Upravnog odbora, o članstvu da i ne govorimo, pa su bez kvoruma i svi dogovori o budućnosti kluba ostali samo mrtvo slovo na papiru.

Gosti

Posetiocima su se obratili i gosti, sveštenik Milorad Marijanović, Vojin Dragišić, konzul Srbije u Frankfurtu, Nada Stojković, član stranke SPD u Bad Homburgu i Svetlana Ilić, predsednica kluba Oro iz Frankfurta. Došli su i članovi uprave Centralnog Saveta Srba Hesena, Marija Laban Urošević i Dragica Sauervajn.

- Predsednišvto kluba, koje pored mene čine i Aleksandra Zarić, (potpredsednik) Mirko Lužajić (sekretar) i Silvija Srejić (blagajnica) još je aktivno i odlučili smo da zadržimo registraciju kluba. Planiramo da obeležimo 8. mart tradicionalnom priredbom, a za tu priliku ćemo iznajmiti jedan prikladan prostor u Oberežbahu (deo grada Bad Homburga), koji može da primi oko 150 posetilaca. U planu je i da se 31. marta pojavimo na internacionalnom fudbalskom turniru koji se organizuje u Bad Homburgu, imaćemo svoj štand, a pokušaćemo da za tu priliku okupimo i ekipu fudbalera koja bi nas predstavljala na tom sportskom događaju - dodaje Stojković
Beli orao, i pored svega, i dalje leti!

POVEZANE VESTI

NEMAČKA Bratska podela
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online