Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.01.2018.
19:22
J. Arsenović - Vesti A

Neće se postideti ni Vuk ni Dositej

Biljana Petrović, nastavnica dopunske nastave u Štutgartu osmislila je i pokrenula list "Vid". To je list učenika škole "Vuk i Dositej" čiji će glavni zadatak biti očuvanje srpske tradicije, kulture i jezika kod dece naših iseljenika.

Z. Raš
Unosi novine u nastavu: Biljana Petrović u beogradskom dopisništvu "Vesti"

Od kada je pre tri godine preuzela dopunsku nastavu u Štutgartu, nastavnica Biljana pokazuje neumornu energiju i želju da unese novine u nastavu i deci naših ljudi u Nemačkoj i učini što zanimljivijim proces ovladavanja maternjim jezikom i upoznavanje nacionalne istorije i kulturne baštine.

- Biće to istovremeno i lingvistički priručnik u nastavi za moje kolege. Svaka stranica imaće neki zadatak čijim će rešavanjem đaci na lakši i pristupačniji način savladavati maternji jezik.

Predstavljaćemo i "Vukov rječnik", a imaćemo i nagradne igre - govori Biljana, koja je bila gost dopisništva "Vesti" u Beogradu.

Ona ne krije zadovoljstvo što je časopis, na kojem je sa šarolikom ekipom saradnika radila mesecima, konačno ugledao svetlost dana poslednjih dana 2017. godine.

Prvi broj je odštampan u Beogradu, a zvanična promocija biće 3. februara u Štutgartu.

Spoljni saradnici časopisa su članovi lingvističke sekcije Farmaceutsko-fizioterapeutske škole iz Beograda, u kojoj je Biljana godinama predavala srpski jezik, pre nego što je preuzela dopunsku nastavu u Štutgartu.

Višeznačna simbolika

Ministarstvo prosvete i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja su izdavači časopisa "Vid", koji će izlaziti dva puta godišnje. O samom nazivu "Vid", značenju ove reči u srpskoj etimologiji i mitologiji, čitaoci će moći da otkriju na stranicama časopisa. Naslovnicu prvog broja uradila je i poklonila poznata grafička dizajnerka Ana Petrović.

Beogradski đaci će za svoje drugare u Nemačkoj osmišljavati jezičke priloge i zadatke na određene teme.

Časopis je i kruna projekta "Reči koje čuvaju kulturno nasleđe", koji je osvojio prvu nagradu na republičkom takmičenju lingvističkih sekcija Srbije.

Bio je to zajednički projekat obe škole i one u Beogradu i škole u Štutgartu i podrazumevao je istraživanje koje su to reči koje čuvaju nasleđe Srba gde god da se nalaze.

Nastavak saradnje je doveo i do međusobnih poseta učenika. Kada su deca iz Štutgarta došla sa porodicom za praznike, organizovana im je poseta Muzeju "Vuka i Dositeja", koji je bio i partner u celom projektu.

Kanije su deca iz Beograda uzvratila i četiri nezaboravna dana provela u Štutgartu.

Sve je to bilo 2016. godine. Škola dopunske nastave je od svojih prijatelja iz Beograda dobila i Povelju Vuka i Dositeja i od tada se nastavnica, đaci i roditelji trude da opravdaju ime dva najznačajnija srpska prosvetitelja.

Dolazi i ministar Šarčević

Deca i njihovi roditelji u Štutgartu će 3. februara uživati i u Svetosavskoj akademiji, a prema najavi očekuje se i dolazak srpskog ministra prosvete Mladena Šarčevića. Tada će biti izložen deo postavke Muzeja Vuka i Dositeja kako bi se roditelji i njihova deca još jednom upoznali sa životom i stvaralaštvom dvojice velikana.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online