Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.12.2017.
05:00
N. Popović - Vesti A

Ceo svet želi našeg stipendistu

Dr Marko Nikolić (36) je u utorak uveče u Pauluskirhe, u Frankfurtu na Majni, stigao pravo s aerodroma, ali baš na vreme, da lično primi nagradu koju dodeljuje Komunalno veće stranaca grada Frankfurta (KAV-Die Kommunale Auslander- und Auslanderinnenvertretung).

Z. Vicelarević
Nagrada za posebno dostignuće: Dr Nikolić i gradonačelnik Peter Feldman

Na Uni klinici u Kembridžu, kod Londona, gde je zaposlen, dobio je slobodno popodne, da bi prisustvovao dodeli nagrade koju KAV svake godine dobijaju migranti koji su posebnim dostignućima na raznim poljima - od nauke, preko muzike, do biznisa - zadužili ovaj grad.

Među 37 nagrađenih ove godine, poreklom sa svih strana sveta, kojima je priznanje predao lično Peter Feldman, gradonačelnik Frankfurta, našao se i Marko Nikolić, diplomac čuvenog Kembridža i bivši stipendista "Vesti".

Najbolji maturant

Marko Nikolić je oca Zorana izgubio dve nedelje pre mature. To ga nije sprečilo da bude najbolji maturant u istoriji Gimnazije "Karl Šurc" u Frankfurtu koju je pohađao. Te 2000. godine proglašen je i najboljim maturantom u pokrajini Hesen, a postigao je i jedan od najboljih rezultata na području cele Nemačke, odgovorivši tačno na 99 odsto postavljenih zadataka na državnoj maturi i zasluživši maksimalnu prosečnu ocenu - 1.0!

Izdavač najtiražnijeg dnevnika srpske dijaspore, kompanija Nidda Verlag, na čelu s predsednikom kompanije Dušanom Vidakovićem, omogućila je da briljantno srednjoškolsko obrazovanje u Nemačkoj Nikolić nastavi na jednom od najboljih i najprestižnijih univerziteta u svetu.

Z. Vicelarević
Nikolić, Romić, Lučić, Radovanović i Rajić

Na to je sa govornice u Pauluskirhe podsetio i Jumas Medof, predsednik KAV, istakavši da su "Vesti" punih pet i po godina, posle smrti Markovog oca, stomatologa Zorana Nikolića, finansirale njegovo izučavanje medicine na Kembridžu, što je brojna publika nagradila velikim aplauzom.

A Marko Nikolić je ukazano poverenje i priliku i te kako opravdao.

On je 27. januara 2007. godine, na ceremoniji čija istorija traje već osam vekova, na univerzitetu koji važi za Olimp svetske nauke i koji je globalnoj nauci dao tri tuceta nobelovaca, posle "monaške" posvećenosti učenju, proizveden (zajedno sa 150 kolega studenata) u doktora medicinskih nauka. Danas, 10 godina kasnije, uspesi i dalje usavršavanje u medicinskoj nauci kojoj je posvetio život, nastavljaju se, i o tome nam priča Marko Nikolić sa kojim smo razgovarali u velelepnom prostoru Pauluskirhe.

Z. Vicelarević
Nikolić sa reporterom "Vesti"

- Posle završetka studija, a kasnije i specijalizacije, ostao sam radim na klinici u Kembridžu, gde su mi zaista pružili vrhunske uslove, ne samo u poslovnom smislu, već i naučnom jer nauci i danas posvećujem 50 odsto svojih radnih aktivnosti - priča nam dr Nikolić.

On je već postigao velike uspehe i dobio nagrade iz oblasti regeneracije matičnih ćelija plućnog tkiva. Bez lažne skromnosti može da kaže da su mu sada vrata svuda otvorena.

Transplantacija pluća

- Klinika univerziteta u Kembridžu, mnogi to ne znaju, najveća je na svetu i po površini koju zauzima i broju pacijenata koji se tu leče. Sada sam jedan od šefova odeljenja na kome se vrši tranplantacija pluća. Veoma složen i težak zahvat, posle koga pacijenti u proseku prežive još pet godina. Budući da je donore za tu operaciju teško naći, naučne napore ulažem upravo na izučavanju mogućnosti regeneracije ćelija plućnog tkiva, zašta sam svojevremno dobio i stipendiju od Njelcome Trust PhD Programme
u vrednosti od 300.000 funti, koju delom finansira i Bil Gejts - navodi dr Nikolić.

- Ne znam koju ponudu pre da prihvatim, a posebno su atraktivne one iz SAD. Da li ću ih prihvatiti zavisi od mnogo toga, posebno porodičnih prilika - kaže kroz smeh Nikolić koji je u braku sa suprugom Emili, poreklom Italijankom, dobio dvoje dece, ćerku Sofiju (3,5 godine) i sina Zorana (13 meseci).

Privatna arhiva
Srećna porodica: Dr marko Nikolić sa suprugom Emili i decom

- Moja supruga je vrlo vezana sa svoju porodicu u Engleskoj, a takođe gradi i uspešnu advokatsku karijeru u jednoj od najvećih kancelarija za zaštitu patenata i autorskih prava, tako da je u vezi s našim preseljenjem mnogo faktora u igri. O tome, za sada, još ne razmišljam - ističe Nikolić.

Marko Nikolić je potom morao da odgovori protokolarnim obavezama manifesticije na kojoj je nagrađen, ali i posveti vreme svojoj porodici, u prvom redu majci Zorki Nikolić i mlađoj braći Milanu i Milošu. Jedno je sigurno: priča o uspešnom mladom Srbinu, kojoj su i "Vesti" dale svoj doprinos, sigurno nije završena.

Čestitke Željku Lučiću

Među nagrađenim Srbima na manifestaciji u Pauluskirhe bio je i svetski poznat bariton Željko Lučić, koji je za svoju "bazu" izabrao Frankfurt. Tu mu živi porodica (supruga i dva sina), tu je postigao prve uspehe.
- Dolazim iz Zagreba gde sam imao sjajan nastup, a već sutra putujem za Njujork gde nastupam u Metropoliten operi - kaže za "Vesti" Lučić, koji ima angažmane sve do 2022. godine!
Među onima koji su mu čestitali na nagradi bili su i advokatica Milkica Romić, jedina Srpkinja u skupštini grada Frankfurta i Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu.




 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online