Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.12.2017.
21:11
V. Mačar - Vesti A

Kosmet nije na prodaju

Kanadski Srbobran, organ Srpske narodne odbrane za Kanadu, u božićnom broju već pripremljenom za štampu objavio je Rezoluciju 74 Kongresa ove patriotske organizacije održanog 28. oktobra u Hamiltonu.

V.Mačar
Zajednička fotografija učesnika 74. kongresa SNO za Kanadu

U rezoluciji delegati pozdravljaju njegovu svetost srpskog patrijarha Irineja, naše svetosavske arhijereje, sveštenstvo i monaštvo, kao i kraljevski dom dinastije Karađorđević.

SNO kao patriotska organizacija ostaje verna tradiciji srpske monarhije jer se srpski rod nikad nije izjasnio slobodnom voljom protiv monarhije, nego je to nasilno uradio komunistički režim.

U rezoluciji se pozdravlja srpski narod u otadžbini i rasejanju, a posebno oni koji postaše prognanici u svojoj sopstvenoj zemlji, izgnanici isterani iz Srpske Krajine od po zlu čuvenih Oluje i Bleska.

To je, u stvari, nastavak Pavelićevog plana iz 1941. godine koga je Broz zataškao i o kome se nije smelo govoriti za vreme poluvekovne Brozove vladavine.

Umesto da neko odgovara za zločin nad srpskim narodom, proglašeno je "bratstvo i jedinstvo", a to je obeščašćenje žrtava. "Ne priznajemo", piše dalje u Rezoluciji, "jednostrano i nezakonito oduzimanje Kosova i Metohije od Srbije.

Pitanje ovih srpskih pokrajina mora se rešiti na bazi istorijskih činjenica i državotvornog legaliteta."

Apel mladima

U Rezoluciji se posebno apeluje na srpsku omladinu da svoju iintelektualnu i moralno-patriotsku sposobnost upotrebi za izgradnju demokratske države Srbije i da svoj intelekt uloži za dobrobit i bolju budućnost naroda iz koga potiče. SNO će, s druge strane, uložiti svoj autoritet, moralnu snagu i materijalna sredstva da u svoje redove okupi srpske rodoljube kao školovanu i nacionalno vaspitanu omladinu, rođenju u otadžbini ili Kanadi.

Na Kosovu i Metohiji rešava se sudbina celog srpskog naciona jer je Kosmet postojbina srpske državnosti, gde smo kao narod i država rođeni.

Srpska narodna odbrana u Kanadi s pažnjom prati šta se dešava u Srbiji i oko nje. Na osnovu svega što se dešavalo oko Kosova i Metohije za proteklih 18 godina, zvanično nije učinjeno skoro ništa.

- Predlažemo Ministarstvu inostranih poslova Srbije da se pitanje Kosova i Metohije vrati u isključivu nadležnost Saveta bezbednosti UN. Rezoluciju 1244 doneo je Savet bezbednosti i on je jedini može merodavno tumačiti, menjati, pa i i ukinuti, tako da mislimo da je ovo najlakši i najkraći put do statusnog rešenja Kosova i Metohije - navodi se u Rezoluciji.

U proteklih 18 godina ništa nije urađeno po pitanju povratku ove srpske pokrajine pod upravu Republike Srbije. Da bi se stvar još više iskomplikovala, takozvana samoproklamovana Republika Kosovo 2008. godine jednostrano je proglasila nezavisnost od Srbije, a uz pomoć svojih mentora iz SAD i Evropske unije.

Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN jedini je međunarodno priznati dokument koji Srbiji garantuje suverenitet na Kosovu i Metohiji.

U isto vreme, ona je i osnova dokumenta o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, odnosno Briselskog sporazuma.

Briselski sporazum nije u suprostnosti sa Rezolucijom 1244, jer se on sprovodi u statusno neutralnom okviru, što je u skladu s Rezolucijom 1244, jer Srbija pregovara sa privremenim institucijama Prištine koja sebe tretira kao nekakvu "zasebnu i nezavisnu državu".

Evropska unija bi trebalo da bude mnogo odlučnija jer ako nema Zajednice srpskih opština, nema ni normalizacije odnosa i onda sve pada u vodu.

Evropska unija, naravno i zvanični Vašington, snose najveću odgovornost da Prištinu ubede da poštuje dogovoreno.

Logičan je stav Srbije koja traži da se u pregovore uključi i Ruska Federacija, kao protivteža zahtevu samozvane Republike Kosovo da se u pregovore uključe SAD.

Ne ide u korist srpskim interesima da se obavi trampa između onoga što Srbi žrtvuju i onoga što bi eventualno dobili u EU

. U najkraćoj formi rečeno: Kosovo i Metohija nije za prodaju, a Evropa nam ne treba ni darovana! Kosovo se prepoznaje po Srbima, a Srbi se prepoznaju po Kosovu, navodi se u Rezoluciji SNO.

Dvostruka uloga Kanade

U Rezoluciji se posebno apostrofira zahvalnost Kanadi za njeno gostopimstvo u svakom pogledu.

- Naše priznanje kanadske blagodarnosti ogleda se u našoj zakletvi, čime se obavezujemo da ćemo poštovati zakone Kanade. Smatramo da smo ovim postigli obostrane interese, što nam razvija solidnu osnovu za prijateljstvo. Ali, đavolskim silama smeta dobronamerno prijateljstvo, pa je utoliko bilo teže slušati i gledati kanadske bombardere kako seju smrt i razaranja po Srbiji 78 dana 1999. godine. Takođe, Kanada nije mnogo razmišljala, nego je odmah prihvatila otcepljenje Kosova i Metohije od Srbije. Interesantno je kako visoko obrazovane ličnosti tako lako i naprečac donose odluke, utisak je kao da rade protiv sebe jer se na jednoj strani bore protiv terorista, a na drugoj ih pomažu - piše u Rezoluciji.

Ko je ko u SNO

* Anđelko Krajišnik - predsednik SNO za Kanadu
* Dušan Pešikan - prvi potpredsednik
* Đoko Ždrale - drugi potpredsednik
* Mihailo Kangrga - sekretar SNO i sekretar engleske sekcije
* Božo Četnik - blagajnik i administrator
* Božo Cvijetić - organizator
* Miodrag Alempijević - predsednik nadzornog odbora
* Velimir Gavrilović i Radivoje Petričević - članovi nadzornog odbora
* Neđo Krajišnik - predsednik suda časti
* Slobodan Popović i Stevo Kangrga - članovi suda časti

 

 

 

 

 

 
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online