Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.04.2019.
19:14
O. Đoković - Vesti A

Vrbica, dan za pamćenje

Sunce obasjalo, vrba procvetala, dečica se manekenski doterala, a u naš najveći molitveni hram u Francuskoj dovelo ih više baka nego mama i više mama nego tata. Pariska Crkva Svetog Save im je uvek na usluzi, a i Vrbica je poseban dan.

O.Đoković
Grančica je bila za svakoga

Rasuo je prota Nikola zelene grančice po dugom stolu, mališanima podelio ikonice, svakom od njih zvončić oko vrata, a kad je osveštavao taj bujni zeleni grm simboličnog vesnika proleća i svetom vodicom namerno malo poprskao sve oko sebe, deca su ushićeno povikala: "Još, još", pa ih prota još obilnije poškropio.

O.Đoković
Sveta vodica: Prota Nikola osveštava vrbe

Sve je teklo po meri dečjeg strpljenja, krenulo se u litiju, tri ophoda oko crkve, velika zvona su oglašavala praznik, zvončići na prsima veselo cvrkutali, vrbini venčići bili su na glavama, buketići u rukama, dopalo se svim generacija i svi su podjednako bili - deca.

A ovakve su male priče:

- Najlepše je kad prota kvasi vrbu i kad se vrtimo oko crkve. Kod kuće zvončiće stavimo na ključ od vrata. Nemamo ništa novo na sebi, samo je novo zvono - referisale su Ana Isidorović, Andrea Zečević i Mila Tomić (sve tri po 13 godina).

Davorin Milošević je iz Velike Plane, u naručju mu je Nikola (3), dodaje da ćerka Eva igra foklor u KUD-u Izvor i da će vrba stajati u dečjoj sobi.

O.Đoković
Raduju se Uskrsu: Emilija, Tatjana i Tina

Eva (9) i Lena (8) Mene, tata im je Francuz Žan-Žak i Lena Belušević (9) u kosi imaju cvetiće.

Tetka Sanja i tata Marko Milošević su obradovali lepoticu Taru (9 meseci).

- Ne razume ona ništa od svega ovoga, a kad malo naraste Vrbica će joj biti ponajdraži dan - kaže Marko.

O.Đoković
Lepotica: Ana Gavrilović

Na planu nataliteta savesni su Jovana i Srđan Stanković, ne propuštaju nijednu Vrbicu, uz njih su modno doterane Lena (5), Jana (3) i Tea (sedam meseci), jednog dana će na red doći i sinčić.
Večernje, koje je usledelo, sedeći na stepenicama uz oltar, mirno su pratile Maja (8), Lana (7) i Ana (8), dok je za to vreme Maksim Tomić neumorno prebirao po korpama vrbinih grančica tragajući za malim gusenicama i - uspevao.

O.Đoković
Tata Marko, tetka Sanja i Tara

Lepša od lutke je Ana Gavrilović (3), sva u roze-belim bojama, sve novo, kupili joj mama Sanja i tata Stefan, koji otkrivaju:

O.Đoković
Maksim

- Ima i šeširić sa cvetićima, ali ga neće, više voli na glavi venčić od vrbe.
Eto, tako su se skupljale buduće uspomene. Vrbica je, zaista, dan za pamćenje.

Često dolaze u crkvu

Malo odraslija deca su Emilija Isidorović i Tatjana Kesić (obe 13) i Tina Anđelković (16), u buketić vežu vrbu i nabrajaju:

- Volimo Vrbicu, svako ima zvončić, družimo se. Ne, niko nas ne tera, same često dolazimo u crkvu. Sad će Vaskrs, bojićemo jaja, jedemo ih, delimo i nikad dosta.

O.Đoković
Nikola Kojić i Teodora Radovanović

Pečenje i kolači

Nikola Kojić (8) ima drugaricu Teodoru Radovanović (9), zajedno su prislužili sveće, onda je kavaljerski zagrlio i krenuo sa objašnjenima:

- Dolazi Uskrs, biće šarenih jaja i za ručak malo prase, tata će ga peći u bašti, mi živimo u Stansu. Tata je majstor za pečenje mesa, a ja sam majstor za jedenje.
Teodora nastavlja:

- Kod kuće ću vrbu zakačiti na ikonu, a mnogo se radujem kolačima, moja mama Marina pravi najbolju tortu na svetu.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online