Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.11.2017.
18:11
O. Đoković - Vesti A

Obeležen Dan primirja u Velikom ratu: Omaž slavnim precima

Mića Aleksić na vojničkom groblju Tije, kod Pariza, položio cveće na grob dede Desimira Aleksića, a 14-godišnji Luka Ivanović evocirao uspomene na čukundedu Živana Ivanovića

O. Đoković
U dekoru trobojki: Srpsko gorblje solunaca

Oduvek je i svugde je groblje mesto susreta generacija. Groblje je i mesto tuge i bola, ali ponegde i pokatkad to bude prostor za najuzvišenija osećanja i bujanje ponosa na pretke. Kroz jedan takav emocijama nabijeni doživljaj prošli su Mića Aleksić, neumorni dijasporski aktivista, decenijama čelnik francuskih Srba, danas srpski poslanik u Parlamentu Evrope u Briselu, kao i četrnaestogodišnji Luka Ivanović, prošlog juna maturant srpske dopunske škole u San Mor Fosu, kod nastavnika Nenada Milosavljevića.

Neka traju sećanja

Ova dva naslednika srpskih junačina položila su cveće i na podnožje jarbola na kojem se vijorila srpska trobojka. Bio je to omaž srpskim herojima - od srpske dijaspore. Neka nam traju sećanja!

Tokom našeg obeležavanja jubileja Dana primirja u Velikom ratu, kako nazivaju Prvi svetski rat, obojica su, na srpskom vojničkom groblju u Tijeu, uz puno pijeteta stali ispred spomenika svojih predaka.

Mićo Aleksić je iz Pariza doneo cveće, dugim korakom prišao do poznate parcele i izvesno vreme u tišini stajao uz spomenik Desimira Aleksića, preminulog 23. novembra 1916. godine.

- Iz Biserte je na lečenje prebačen u Francusku, tu je preminuo. Bio je solunski borac, život je dao za slobodu i otadžbinu. Kad god stanem na ovo mesto, a često ga posećujem, spontano zasuzim. Ja se divim mome dedi.

Nedaleko je spomenik Soluncu Živanu Ivanoviću.

- On je moj čukunded. Prošao je Cer, Drinu, Moravu, Kolubaru da bi 1915. preko Albanije stigao do Krfa, a sa Krfa prebačen u Francusku na lečenje. Posle oporavka, borio se zajedno sa Francuzima i dao život za oslobođenje od okupatora. Sahranjen je ovde, sa braćom saborcima. Iza sebe je ostavio suprugu Poleksiju i decu Dragu i Veselina koje više nikad nije video, a ni oni nisu znali gde se nalazi njegov grob - kaže Luka.

Mlađani Luka je dobro naučio porodičnu lekciju:

- Ponekad pomislim da je upravo njegov duh u Francusku 1968. godine, "doveo" moga dedu Živana, Žiku, a kasnije i mog oca Dragana. Mnogo sam ponosan na mog dalekog pretka - kaže na kraju za "Vesti" mlađani Luka.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online