Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.12.2018.
18:10
Đ. Barović - Vesti A

Mališani ponos otadžbine

U organizaciji Saveza Srba u Italiji, u Marano Vićentinu kod Vićence održana je 3. dečja smotra srpskog folklora u Italiji, na kojoj je sedam kulturno-umetničkih društava igrom i pesmom na najbolji način predstavilo običaje i kulturu Srba.

Privatna arhiva
Veseli žbun: Koreografija SKSO Kruna

Različitim koreografijama predstavili su se SSKUD Homolje iz Kreaca, KUS Duga iz Montekinja, KUD Sloga Vićenca i Basano del Grapa, KUD Pontes-Mostovi iz Trsta, KUD Jelek iz Arzinjana, udruženje Sloga srpske dijaspore iz Udina i na kraju mališani SKSO Kruna iz Skia, organizatora manifestacije.

Oni su zatvorili smotru premijernim izvođenjem igara iz Vladičinog Hana "Veseli žbun", u koreografiji Dragana Pavlovića.

- Teatar Auditorium Comunale u Maranu bio je ispunjen do poslednjeg mesta, a radost i sreća na licima dece za nas su dovoljan dokaz da je ovogodišnja Smotra bila na ponos i nas kao organizatora, ali i svih Srba u Italiji - kaže Lidija Mladenović, članica udruženja Kruna i autor programa Treće dečje smotre.

Manifestaciju su otvorili mališani dopunske srpske škole "Sveti Sava" na punktu Skio na čelu sa učiteljicom Ivanom Marjanović pesmom "Deca su ukras sveta", a publici se predstavila i Julija Lazić, najmlađi pojac Srpske pravoslavne Crkve Sveti Luka u Vićenci maestralnim izvođenjem pesme "Sveta Anastasija".

- Da nam Vuk nije zalud ostavio naše ćirilično pismo, na kojem su stvarali mnogi naši poznati pisci pokazala je Sara Milosavljević recitacijom "Otadžbina" Vojislava Ilića. Svako od kulturno-umetničkih društava je na svoj način oduševio publiku - ističe Lidija Mladenović i dodaje da su kao specijalni gosti smotre nastupili polaznici plesne škole Stagedoor ASD iz Skija.

Privatna arhiva
Sara Milosavljević

Darovi gostima

Trećoj dečjoj smotri srpskog folklora u Italiji prisustvovali su protorejer Dalibor Đukić, počasni konzul Leandro Kjareli iz Firence i Valter Orsi, gradonačelnik Skia.
Goste je pozdravio Dušan Aleksić, predsednik Saveza Srba u Italiji koji je poželeo da srpska škola "Sveti Sava" u narednim godinama broji sve više đaka.
Boban Petrović, predsednik SKSO "Kruna", darovao je sve učesnike programa malim znakom pažnje u znak sećanja na ovaj dan.
 

Privatna arhiva
Gosti dočekani po srpkim običajima

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online