Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.03.2018.
08:11
Z. Mirković - Vesti A

Puna i srca i duše

Na Svetski dan poezije, u Ambasadi Srbije u Beču održan je poseban susret ljubitelja pisane reči - Veče najlepših stihova. Organizatori su bili Prosvjetin Klub mladih umetnika i srpsko diplomatsko predstavništvo, što je, kako je naglašeno, logičan rezultat saradnje koji dele u zajedničkom cilju čuvanja i predstavljanja srpskog kulturnog stvaralaštva.

Z. Mirković
Predrag Vrcelj recituje

Mladi autori i ljubitelji književnosti izvodili su dela uz pratnju poznate violinistkinje Tanje Paucanović.

Gosti manifestacije su uživali u rečima mladih izvođača o nostalgiji, životu i naravno različitim vrstama ljubavi, među kojima je ovog puta preovladala ljubav prema majci.

Otvorena vrata

- Posle nekoliko meseci smo ponovo u ambasadi gde nastavljamo ovu lepu saradnju i gde se uvek osećamo kao kod kuće. Današnji dan je izuzetno važan jer danas ceo svet slavi poeziju. Tom slavlju i mi dajemo doprinos našim okupljanjem. I ne zaboravite - vrata Kluba mladih umetnika su uvek otvorena za sve mlade bečke umetnike i kreativce - poručuje organizator Uroš Uljarević, mladi pisac i inženjer elektrotehnike.

Publika je imala priliku da čuje i neka od najlepših dela domaće i svetske književnosti, kao na primer "Ako" Rađarda Kiplinga, "Srbija" Oskara Daviča, ali i stihove velikog ruskog pesnika Jesenjina.

Organizatorka prof. Vesna Špirić je ponosna na uspeh ovog projekta, na to što je simbolično održan baš na Svetski dan poezije, a posebno na činjenicu da su zgradu ambasade svi napustili ispunjenog srca.

- Ovaj događaj je divna prilika da se okupe mladi sunarodnici u inostranstvu koji čeznu za našom kulturom i prelepim rečima naših starih i novih pesnika. Sa pesničkih večeri koje organizuje Klub mladih umetnika svi uvek odu punih srca i duša - izjavila je mlada pesnikinja Kristina Tomić.

Publiku su kroz program vodile Katarina Stanisavljević i Anja Rudić, a sam događaj je ulepšao i kratak nastup Teodore Špirić, mlade pevačice, koja se nedavno bečkoj publici predstavila prvim spotom sa pesmom na engleskom jeziku "Njaiting for" koju je sama napisala, a za koju je sama uradila i aranžman.

Posle izvođačkog dela večeri upriličeno je koktel druženje na kome su učesnici zajedno sa zvanicama razmenjivali utiske i analizirali dela koja su izvođena, razgovarali o izazvanim emocijama i inspiraciji.

U duhu praznika, osmišljen je i poklon za sve goste - svako je dobio priliku da izvuče jedan od pripremljenih uvezanih svitaka sa nekim lepim citatom poznatih autora srpske i svetske književnosti.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online