Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.01.2018.
00:44
D. Pašić - Vesti A

Pred Srbima teški izazovi

Veoma zanimljivo predavanje održao je nedavno, u biblioteci pri hramu Svetog Oca Vasilija Ostroškog u Lincu, prof. dr Srđa Trifković, poznati i priznati stručnjak za međunarodne odnose, istoričar i novinar, a na poziv sveštenika Dragana Mićića.

D. Pašić
Dr Trifković i prota Mićić

Prelepa sala biblioteke bila je ispunjena do poslednjeg mesta. Ugledni gost je govorio o aktuelnoj situaciji na Balkanu, odnosno Srbiji i Republici Srpskoj, ali i u celom svetu, posebno se osvrnuvši na položaj Rusije.

- Srpski narod s obe strane Drine se opet nalazi pred brojnim izazovima. Situacija nije nimalo laka jer je razvoj događaja na svetskoj sceni u najmanju ruku zabrinjavajući. Treba dobro sagledati šta nam valja činiti i vući poteze koji će pre svega sprečiti naše nestajanje, odnosno odlazak mladih u druge zemlje. Ekonomska situacija je teška i velika je odgovornost na svima u Republici Srpskoj - kazao je Trifković.

Posebno se osvrnuo na Rusiju, "gde odlično poznaje situaciju" i na odnose sa Putinovom administracijom. Kao deklarisani rusofil, nije baš zadovoljan situacijom u toj zemlji, koja ima velikih ekonomskih probema, ne samo zbog sankcija Zapada.

Trifković smatra da hladni rat, zapravo, nikad nije prestao:

- Ti geopolitički, s jedne, i kulturološki aspekti sa druge strane su se udružili da stvore situaciju da je Tramp hteo to da izmeni, ali je u rekordnom roku sputan od strane moćnih struktura države koje su dokazale da u krajnjoj liniji demokratski proces i ustavne odredbe nisu bitne - rekao je Trifković.

Zavidna biografija

Dr Srđa Trifković je rođen u Beogradu, diplomirao je međunarodne odnose na Univerzitetu Seseks u Brajtonu, doktorirao istoriju na Univerzitetu u Sautemptonu i radi kao profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Banjaluci. Radio je kao novinar Svetskog servisa Bi-Bi-Sija i Glasa Amerike, dopisnik iz jugoistočne Evrope "Vašington tajmsa", pisao je kolumne za brojne listove u Americi i Britaniji, a danas je urednik spoljnopolitičke rubrike američkog magazina "Kronikls".

D. Pašić
Brojni parohijani su došli na predavanje

On je kazao da je Balkan periferan za američku političku elitu, već da se o politici ovog područja bave drugorazredne i trećerazredne birokrate iz aparata Stejt departmenta koji slede kontinuitet Klintona, Buša i Obame.

Posle njegovog izlaganja na red su došla brojna pitanja, ali i potpisivanje knjiga koje je profesor do sada objavio. Predstavljena su dela "Ustaše, balkansko srce tame", "Kontinuitet hladnog rata" i "Senka džihada".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online