Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.11.2018.
12:30
Vesti A

"Dani ćirilice" za sve đake iz matice i dijaspore

Udruženje "Dani ćirilice Bavanište", pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, raspisalo je Konkurs namenjen učenicima osnovnih škola u Srbiji i dijaspori za 2019. godinu. Već nekoliko godina zaredom nagrade su dobijali i učenici pri Srpskim školama u Australiji, i to oni iz Adelajda, Kabramate i Liverpula.

Vesti
Nagrađene: Lutke koje su uradile Kristina i Milica Prlja uz pomoć njihove bake Jelene Rekić

Konkurs za iduću godinu je raspisan iz sledećih oblasti:

1. Literarni rad na temu "Zemlja"

2. Minijatura na temu "Zemlja"

3. Ilustracija narodne pesme ili priče o Zemlji

4. Kaligrafski prepis teksta o Zemlji

5.  Inicijal (prvo slovo imena učesnika)

6.  Izrada lutke u nošnji iz bakinog rodnog kraja.

Za sve zainteresovane učesnike, važno je da se zna sledeće:

- Literarni rad ne treba da bude duži od jedne kucane strane. Ilustracija, kaligrafski tekst i inicijal, u zavisnosti od uzrasta učesnika, mogu da budu veličine u rasponu od 20x20 cm do 50x70 cm. Kaligrafski tekst treba da sadrži od 10 do 30 reči.   

- Ilustracija, kaligrafski tekst i inicijal i mijijatura mogu da se izvode u svim dvodimenzionalnim tehnikama uključujući vez.

- Lutku visine do 30 cm treba napraviti od prirodnog materijala i obući je u nošnju iz bakinog rodnog kraja, uz obaveznu naznaku koji je to kraj.

-  Podatke kao što su ime učesnika i mentora, naziv škole i razred, treba napisati na poleđini rada. Na lutke i vezene radove potrebno je da se zašije komadić kartona i na njemu napišu traženi podaci.

- Srednjoškolci i odrasle osobe mogu da učestvuju van konkurencije. 

- Radovi izrađeni od nepostojanih materijala neće biti ocenjeni.

- Radovi se ne vraćaju.

- Rezultati Konkursa biće objavljeni na sajtu www.danicirilice.org.rs

Mole se učitelji, veroučitelji, nastavnici, profesori i roditelji da pomognu zainteresovanim učenicima, kao i da najbolje radove dostave na adresu danicirilice@gmail.com, najkasnije do 26. aprila 2019. godine.

Stručni žiri proglasiće tri najbolja rada za svaki uzrast, a njihovi autori će dobiti diplome i nagrade. Nagrade i zahvalnice dobiće i najuspešniji učesnici van konkurencije. Svi učesnici iz rasejanja dobiće priznanje - "Čuvar Srpstva". Takođe, organizator će nagraditi i najuspešnijeg nastavnika i proglasiti najuspešniju školu.

Dodela nagrada predviđena je za 25. maj, a za decu iz rasejanja početkom avgusta 2019.

Uvereni smo da će naša deca širom Australije koja uče srpski jezik masovno učestvovati i na takmičenju za 2019. godinu i svojim znanjem ponovo pokazati da su ravnopravni sa vršnjacima u otadžbini i drugim meridijanima sveta.

POVEZANE VESTI

AUSTRALIJA Trofeji za najbolje
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online