Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.04.2018.
13:30
K. Marković - Vesti A

Vaskrs, praznik praštanja

Veliki broj pravoslavnih vernika ispunio je u nedelju hramove srpske pravoslavne crkve u Pertu i Zapadnoj Australiji, gde su prisustvovali vaskršnjim liturgijama na kojima su upućivane poruke ljubavi i mira.

K. Marković
Milan, Veljko, Marina, Mila, Milica i Milan

Najveći hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće, obeležen je uz bogatu trpezu i u porodičnoj atmosferi u gotovo svim srpskim porodicama.

U hramu Svete trojice u istočnom Pertu, službu je vodio protojerej-stavrofor Miodrag Soaktar. Pošto je pročitao Uskršnju poslanicu episkopa Australijsko-novozelandskog Siluana, čule su se poruke za mirom, slogom i međusobnim praštanjem. Nakon službe svim vernicima podeljenja su i uskršnja jaja.

 

Liturgiji je prisustvovao i nedavno imenovan počasni konzul Srbije u Pertu Luk Simpkins.
- Čuvajte svoje porodice, čuvajte se novotarstva koje ne samo pokušavaju da unište duše i telo, već porodice i nacije. Držite se Hrista, držite se Svetosavlja, držite se pravoslavlja - poručio je između ostalog vernicima sveštenik Milorad Soaktar. - Ovo je jedini praznik tokom kojeg, kroz duhovni apsket, slavimo rođenje hrišćanstva i rođenje naše. Danas slavimo naše rođenje jer smo dobili spasenje naše.

Pošto je hramom odjeknuo drevni pozdrav "Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse" usledila su međusobna čestitanja. U crkvenoj porti mališani su se takmičili u tucanju vaskršnjih jaja. Crkveni hor je priredio i prigodni program za vernike koju su ostali u crkvenoj sali.

Dobrodošlica

Sveštenik Soktar je istakao da je nedavno izabrani počasni konzul Srbije u Pertu Luk Simpkins najavio aktivnosti oko mogućnosti uvođenja srpskog jezika kao izbornog predmeta u školama Zapadne Australije.
- Dobro došli u našu pravoslavnu zajednicu u Pertu, da se upoznate sa našim verskim životom i načinom na koji živi naša zajednica - rekao je sveštenik.

Nenad Popović došao je u crkvu zajedno sa suprugom Slađanom i njihovo troje dečaka, koje
odmalena pokušavaju da nauče tradicionalne običaje našeg naroda.

- Došli smo zajedno u crkvu. Ručak će biti kod roditelja gde se peče pečenica, biće meze, standardni ručak. Okupimo se svi zajedno, pravo praznično okupljanje - kaže Nenad Popović koji u Australiji živi više od 20 godina. - Nadamo se da će naša deca nastaviti s ovom tradicijom kada odrastu.

Bogata trpeza

- Uskrs obožavamo kao i kod nas kući u starom kraju. Naravno na trpezi se pored farbanih jaja nađu i pršut, slanina, pečenje... Doručak počinje cicvarom, a nastavlja se tradicionalnim jelima, od pihtija, supa, sarme do raznih kolača - rekao nam je Slavko Milićević.

Naredne nedelje u hramu Svete trojice u Pertu ponovo će biti svečano. Najavljeno je osvećenje novog oltara, koje će obaviti episkop Australijsko-novozelandski Siluan, zbog čega su vernici pozvani da se ponovo okupe u velikom broju.

POVEZANE VESTI

AUSTRALIJA Čuo se i glas Srba
AUSTRALIJA K'o nekad u osam
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online