Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.03.2018.
12:30
K. Marković - Vesti A

Radost ispunila učionice

U susret Vaskrsu, đaci srpske škole "Vuk Stefanović Karadžić", pri crkvi Sveti arhiđakon Stefan u melburnskom Kizborou, zajedno sa nastavnicima i roditeljima učili su se tradiciji i običajima našeg naroda.

Radost, koju sa sobom donosi najznačajniji hrišćanski praznik, prošle subote zavladala je i učionicama srpske škole. Ozareni mališani s budnom pažnjom su učili kako se farbaju jaja, ali i pišu uskršnje čestike. Ofarbana jaja i dečje želje napisane u ručno bojenim čestitkama, biće podeljena njihovim ukućanima, naravno bakama i dedama, ali i vernicima koji na dan Uskrsa dođu na službu u srpsku crkvu.

Direktorka škole gospođa Nada Miljanić, zajedno sa njenim koleginicama Jovanom Remović, Lidijom Milosavljević, Nadom Milošević i Mirjanom Kuljanin, pokušale su da u svest dece ugrade i to zašto je kulturna baština i negovanje iste važna, koliko znači nacionalni identitet i poznavanje običaja u Australiji.

Uvek uz "Vesti"

Iz srpske škole već su pozvali "Vesti" da sa đacima budu i na kraju školske godine prilikom podele ocena, a do tada veruju da će dobiti i novo školsko dvorište uz pomoć zajednice i nadležnih u državi.

- Deca mnogo više nauče kada rade nešto sama svojim rukama, budu podstaknuta da razmišljaju zbog čega slavimo Vaskrs i zbog čega se radujemo tom prazniku. Raduju se što su zajedno i što pripadaju našoj zajednici. Vaskrs je lep povod da se toga i podsetimo - veli direktorka škole Nada Miljanić.

Šaranje jaja postala je tradicionalna aktivnost đaka srpske škole, a mališani su se još od Božića kod svojih nastavnika raspitivali o Uskrsu.

Mališani su upijali nova znanja, a onda su se i međusobno takmičili u farbanju i ukrašavanju. Smišljali su mesto u koje će poneti jaja "čuvarkuće" koje su pripremili, ali i koga darivati njihovim poklonima i tako podeliti njihovu radost povodom predstojećih praznika.

Šestogodišnji Stefan Cvetanovski i njegov drugar Milan Miljković pokazali su nam čestitke koje će, kako su nam otkrili, pokloniti njihovim mamama.

Mališani su slušali zanimljive priče o Vaskrsu koje im je govorila njihova nastavnica veronauke Mirjana Kuljanin, a popadija Nada Milošević podučavala ih je tradicionalom farbanju jaja voskom koje je ona naučila još od svoje bake.

- Želeli smo da deci prenesemo tradiciju koju naš srpski narod gaji praznujući Vaskrs, a to je šaranje jaja. S obzirom na to da živimo na Petom kontinentu, u današnje aktivnosti uvrstili smo i neke aktivnosti koje oni imaju u ovdašnjim školama, a to su vaskršnje čestitke - rekla nam je učiteljica Nada Milošević.

Veliki broj mališana okupio se oko nje, jer je imao retku priliku da vidi kako je ona uz pomoć voska ukrašavala jaja.

- Verujte da su se sva deca iznenadila jer nisu nikada videla kako se jaja ukrašavaju i na taj način. Mene je to naučila moja baka, a moje đake je interesovalo i kako se pravi vosak, pa šta je to "šaraljka" (spravica za ukršavanje jaja), kako vosak nestaje tokom bojenja i kako onda ostaje šara na jajetu - rekla je protinica Milošević.

Mame i bake su se takođe uključile u ovu akciju, a kako nam je rekla gospođa Tanja šupljeglav, pohvalila je srpsku školu koja je i na ovaj način dočarala deci naše običaje.

- U Australiji negujemo sve naše uskršnje običaje, farbamo jaja, pečemo uskršnje pogače, spremamo specijalni ručak i svi zajedno se radujemo dolasku Vaskrsa. Vaskršnja jaja koja je naša Helena sa drugarima šarala naći će posebno mesto u našoj kući - rekla nam je ponosna mama Tanja.

Nastavu srpske škole "Vuk Karadžić" ove godine pohađa 86 učenika. Pored obaveznog plana i programa, đaci su i sami postavili svoje ciljeve koje žele da postignu do kraja školske godine.

- Tako ćemo pored grupnog rada posebnu pažnju posvetiti posebnim željama đaka, ocenjujući njihov stepen znanja. Bili smo iznenađeni željom dece da uče izražajno čitanje, da uče o istorijskim ličnostima našeg naroda, nauče izgovaranje teških glasova "ć" i "č". Pored toga nadamo se da ćemo, na radost đaka, dobiti i novo školsko dvorište.


 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online