Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.03.2018.
12:30
Vesti A

Tri godine od ubistva srpske tinejdžerke: Stroži propisi na čekanju

Na trogodišnjicu od ubistva srpske tinejdžerke Maše Vukotić u Viktoriji još nisu počeli da se primenjuju propisi od strožem nadgledanju seksualnih prestupnika posle puštanja na slobodu. Svirepi ubica Šon Prajs nalazi se na odsluženju doživotne kazne zatvora, bez prava da se nađe na slobodi najmanje 38 godina zbog podmuklog ubistva Maše Vukotić, koje se dogodilo 17. marta 2015.

Facebook/RIP Masa Vukotic
Ugašena mladost: Maša Vukotić

Međutim, ukupno 11 preporuka Harperove komisije koje se bave strožim merama nadzora osuđenih seksualnih prestupnika, ni posle dve godine od objavljivanja izveštaja Vlada Viktorije nije primenila u praksi.

Na primenu čekaju i izuzetno važne preporuke koje omogućavaju policiji dodatna ovlašćenja. Harperov izveštaj sačinjen je na zahtev člana i ministra za korektivne službe parlamenta Vejda Nunana nakon Mašinog ubistva zbog kojeg je javnost bila ogorčena i u stanju šoka.

Izveštaj se posebno bavio slučajem Šona Prajsa i ponudio je preporuke o načinu na koji zajednica može da se zaštiti od "opasnih seksualnih napasnika".

U aprilu 2016, zamenik premijera Džejms Merlino navodi u Harperovom izveštaju sledeće: "Sistem nije uspeo da zaštiti Mašu Vukotić i njenu porodicu, a mi moramo da učinimo sve što je moguće da se to više nikad ne ponovi. U toku su poslovi preispitivanja načina kako možemo da kontrolišemo i nadgledamo neke od najopasnijih serijskih kriminalaca u Viktoriji".

Vesti
Roditelji nesrećne devojčice

Opozicija u Viktoriji upozorava da je kašnjenje s primenom preporuka neprihvatljivo i da se time "životi i bezbednost" građana Viktorije dovode u opasnost.

Komisija za zaštitu građana još nije dobila ovlašćenja da donosi odluke po hitnom postupku, koja uključuju mogućnost da počinilac krivičnih dela može da bude zadržan u pritvoru do 72 sata ukoliko postoji sumnja da će počiniti krivično delo. Još jedna od preporuka odnosi se na mogućnost da policija u pritvoru, bez podignute optužnice, može da zadrži osobu do 72 sata, odnosno 10 sati duže nego sada.

Takođe, sud bi imao ovlašćenja da počinioca krivičnog dela po hitnom postupku smesti u petodnevni pritvor.

U subotu je bilo tačno tri godine od kako je svirepo ubijena Maša, devojčica iz Donkastera, na istoku Melburna, u trenutku dok je pošla u šetnju kroz park nedaleko od kuće. Dva dana pošto je Mašu izbo nožem, okoreli kriminalac Šon Prajs silovao je radnicu knjižare u Sanšajnu, a dok se seksualno iživljavao nad nedužnom ženom upitao je "Gde je sada tvoj Isus?" U vreme dok je počinio teška krivična dela Prajs je bio na uslovnoj slobodi i trebalo je da bude sve vreme nadgledan od strane državnih službi.

Bez kajanja

U novembru prošle godine Prajsu je produžena zatvorska kazna za još četiri godine i 11 meseci zatvora zbog silovanja radnice iz knjižare. On neće moći da se nađe na slobodi sve do njegovih 70 godina života.
Sudija Meril Sekston izjavila je da on nema šanse da bude rehabilitovan u zatvoru.
- Niste pokazali ni trunke žaljenja i želju da sarađujete tokom suđenja. Sada predstavljate veliku opasnost za zajednicu i njenu budućnost -rekla je u presudi sudija Vrhovnog suda Viktorije.

Predstavnik opozicije Edvard O'Donahu, zadužen za pitanja zatvorskih službi, kaže da je neprihvatljivo što i posle tri godine od tragičnog Mašinog ubistva nisu primenjene državne preporuke.

- Preporuke koje se odnose na nadgledanje bivših osuđenika i preventivno pritvaranje, trebalo bi da se prošire i na ozbiljne nasilne kriminalce, kao i na seksualne prestupnike - rekao je predstavnik opozicije.

Vlada Viktorije, međutim, navodi da je izvršen određen napredak u primeni svih preporuka iz Harperovog izveštaja, kao i da će oni biti zakonski definisani i usvojeni u Parlementu do kraja godine. Predstavnica vlade ističe da se radi od najvećoj reformi pravosuđa u oblasti sankcionisanja bivših zatvorenika u čak poslednje dve decenije.

- Uvek smo govorili da će puna implementacija Harperovog izveštanja biti realizovana do kraja 2018 - rekla je predstavnica vlade.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online