Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.09.2017.
15:30
K. Marković - Vesti A

"Vesti" u Melburnu: U duhu sloge i jedinstva

Posle gotovo devet godina episkop Srpske pravoslavne crkve i Mitropolije australijsko-novozelandske posetio je vernike crkve Sveti kralj Stefan Dečanski, u melburnskom Karum Daunsu, kada je održana i zajednička večernja molitva.

K. Marković
Episkop sa decom i vernicima

Posetom episkopa Siluana crkvi Sveti kralj Stefan Dečanski, prošle subote, i formalno je ozvaničen povratak ove parohije pod okrilje SPC u Australiji i, kako se tumači, stavljena tačka na dugogodišnje podele i nesuglasice koje su kulminirale nepoštovanjem autoriteta crkvenih vlasti.

Zajedno sa većim brojem melburnskih sveštenika, te arhimandrita Petra Radulovića, igumana Teodora Bojovića i lokalnim sveštenikom Bojanom Vlajićem, episkop Siluan je održao večernju službu, nakon koje se biranim rečima obratio prisutnim vernicima i članovima srpske zajednice iz tog dela Melburna.

K. Marković
Vernici u crkvenoj sali u Karum Daunsu

Braća na okupu

- Kako je bilo lepo videti današnju službu u hramu božjem, gde su braća okupljena oko srpskog vladike, oko svog predvodnika i pod jednim oreolom Svetog Save i Svetog kneza Lazara i Svetog Nikola Velimirovića i Sv. Ave Justina i drugih srpskih svetitelja. U slavlju i blagodarnost životvorne, jedinosušne i nerazdeljive Trojice - poručio je između ostalog sveštenik Bojan Vlajić obraćajući se episkopu i vernicima u sali.

- Kako je lepo kada braća žive složno i zajedno - poručio je vladika Siluan i dodao:

- Ovo je blagosloveno veče, večeras se raduje nebeska Srbija sa zemaljskom Srbijom. Ovde sedi srpski narod u jedinstvu, ne prkoseći nikome, da uvek budemo jedni u Hristu, da budemo jedno u Svetom Savi, da radimo za buduće generacije. Potrudimo se da svi budemo bolji, pomozimo svi kao zajednica u vaspitanju naše dece, proslavnoj veri - neke su od poruka koje je vernicima u Karum Daunsu u subotu preneo episkop Siluan.

Nakon službe u crkvenoj sali za goste i vernike priređen je svečani prijem.

- Velika je radost danas u našoj crkvi jer je došao naš episkop, njega nam je poslao Bog sam. Hvala vam i neka je na sreću i mnogaja ljeta - rekao je u pozdravu predsednik crkvenog odbora Ranko Bulatović.

Vidno obradovan dočekom koji su za njega priredili vernici u Karum Daunsu, episkop Siluan im se ponovo obratio i poručio da Srbi, kao nosioci svetosavskog imena treba da žive za primer, kako jedni drugima tako i narodima koji "nas posmatraju u ovoj blagoslovenoj zemlji u kojoj živimo".

- Kao vaš arhipastir blagodarim vam od sveg srca, prvenstveno sa vašim duhovnim ocem Bojanom, bratom Rankom, celokupnom odboru, sestrama i vama svima - jednoj porodici božijoj u ovoj parohiji, na jednom predivnom dočeku ljubavi. To sam osetio i pre nego što sam prišao vašem hramu, osetio sam veliku radost jer sam znao da dolazim svom narodu. Još veća mi je radost što sam od ovog naroda i ponikao - istakao je episkop Siluan.

Podsetivši da je i sam ponikao u dijasporskoj porodici u Australiji, episkop Siluan je vernicima u Karum Daunsu rekao da je dobro upoznat s brigama i problemima kroz koje je prolazila ovdašnja zajednica.

K. Marković
Ahrimandrit Petar Radulović i vladika Siluan

- Fizički smo udaljeni od izvora naših u matici, ali nikako duhovno. Imamo ovde u našim svetinjama sve ono što je potrebno jednom čoveku da duhovno uzrasta. Imamo i naše manastire, imamo naše crkve, a imamo i jedni druge, svoju veru, praštanje i slogu. Potrebno je samo malo truda i onda ćemo dosta blagoslova primiti u životu.

Na kraju večeri episkop je ostao u dugom i srdačnom razgovoru sa roditeljima i njihovom decom, te prisutnim vernicima.

Naredna poseta episkopa Siluana vernicima u crkvi Sveti kralj Stefan Dečanski u Karum Daunsu planirana je za vreme obeležavanja njihove hramovne slave.

Briga o budućim generacijama

I ovom prilikom episkop Siluan apelovao je na vernike da dobro razmisle o posledicama koje bi mogle da uslede nakon predstojećeg referenduma o mogućoj legalizaciji istopolnih brakova u Australiji. On je sugerisao da se hrišćani pozivaju da kažu "ne" najavljenim izmenama definicije braka.
- Kao pravoslavni hrišćani moramo da gledamo jevanđelski na ovu temu i kao hrišćani odgovorimo na izazov. Treba da odgovorno odgovorimo prema generacijama koje dolaze, prema svojoj savesti. Ovde se ne radi o davanju prava ljudima koji nisu vekovno imali blagoslov braka, ne radi se o tome. Radi se o tome šta sledi nakon toga. Oduzeće nam pravo slobode govora, pravo veroispovesti. Nametnuće našoj deci, što se radi već u Viktoriji, da se sprovodi program "Bezbednih škola" koji je destruktivan za našu decu - apelovao je episkop Siluan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online