Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 16.12.2012.
08:00
Vestionline A

Čemu služi ženski orgazam?

Uz orgazam žena će lakše zatrudneti, a bez orgazma par će retko razviti trajnu vezu. Evo još nekih fascinantnih naučnih činjenica o velikom "Oooooh"

Začeće, poverenje i privrženost - tome služi seks kod žena
 

Unutrašnja napetost raste, ubrzava se puls i disanje, podižu se male dlačice na telu. Nagle kontrakcije mišića, grčevi, neopisiv osećaj zadovoljstva: orgazam, relativno brz kod muškarca, ali kod žene ponekad može trajati i do 30 sekundi.

Uz intenzivan osećaj opuštanja posle orgazma, sledi osećaj sreće i blažene iscrpljenosti. Neki parovi se radosno smeju, u tom trenutku izgovaraju "volim te".

Glavni razlog zašto ovo seksualno iskustvo uvek iznova želimo je što je tako zabavno. Muškarci, ipak, imaju jasan cilj - američki neuropsihijatar Luan Brizendin u svojoj knjizi "Ženski mozak" piše da što češće muškarac pusti svoje seme, ima veće šanse da prenese svoje gene na buduće naraštaje.

Šta je, međutim, tako posebno u ženskom orgazmu? Žene mogu da zatrudne bez njega. Nemački ginekolog, stručnjak za reproduktivnu medicinu, govoreći na konferenciji o seksualnosti u Salcburgu rekao je da je ženski orgazam koristan za začeće. Istraživanje Univerziteta u Beču pokazala su da ženski orgazam dovodi do oslobađanja velike količine neurotransmitera oksitocina.

Do tog rezultata nije bilo lako doći jer je molekul živ samo nekoliko minuta. U roku od dva minuta trebalo je uzeti krv žene koja je doživela orgazam, centrifugirati uzorak i duboko zamrznuti da bi se dobili pouzdani rezultati merenja i utvrdilo koja je uloga oksitocina u orgazmu.

Otkrilo se da oksitocin utiče na kontrakcije mišića karlice, a velike količine oksitocina povećavaju koncentraciju hormona koji uzrokuje ovulaciju.

"Kad žena u periodu ovulacije doživi orgazam, aktivira ovulaciju. Zaključujemo da je ženski orgazam koristan za začeće", rekao je nemački goinekolog.

Druga glavna funkcija ženskog orgazma je da pomogne da par oseti trajnu vezu. "Danas, u našem relativno sigurnom svetu, žena može podići dete bez prisutnosti oca", kaže nemački lekar i dodaje da u uslovima kamenog doba trudna samostalna žena ili samohrana majka nije imala mnogo šansi za opstanak.

Prema toj teoriji, orgazam uzrokuje otpuštanje hormona vezivanja, a jedan od njih je i oksitocin, pravi multitalent među hormonima koji se ponekad naziva i "hormonom poverenja". Smatra se antistresnim hormonom koji lakše povezuje muškarce i žene.


"Oksitocin doprinosi snažnom socijalnom vezivanju", potvrđuje Volfgang Majer, direktor Klinike za psihijatriju i psihoterapiju u Univerzitetskoj bolnici u Bonnu. On je bio jedan od naučnika koji su učestvovali u istraživanju u kojem su potvrdili ulogu hormona poverenja prilikom muškog flerta.

No, igra li hormon orgazma takođe ulogu u stvaranju trajne veze među partnerima? Da, kažu naučnici - jer se i drugi hormon, prolaktin, takođe otpušta prilikom orgazma. Prolaktin je ono što se krije iza osećaja seksualnog zadovoljstva. To je ono što tera muškarce da zaspu posle seksa, a žene da žude za maženjem.

"Prolaktin takođe podstiče neurogenezu - proces kojim su neuroni generisani", Majer.

POVEZANE VESTI

Nedelja 16.12.2012. 15:00
Zezao sam se, zene, polako...
Nedelja 16.12.2012. 11:43
Zenski orgazam sluzi da bi komsije cule koliko smo mi muskarci dobri u krevetu, da se cuje kad junak ratuje...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online