Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.01.2017.
02:30
Alo.rs A

Seks ne sme da vas boli!

Seks je najprisnija veza između dva bića.

pixabay.com
Seks mora da bude uživanje

U njemu bi trebalo da uživamo, da nas opusti, razgali, ali nije uvek tako. Petina žena u nekom trenutku svog života iskusi dispareuniju - bolan seksualni odnos. Bol se javlja samo na početku ili traje tokom čitavog odnosa, a ponekad i satima kasnije. Iako se na bol žale i mlade žene, ovaj problem najviše muči žene u menopauzi.

Većina žena sa dispareunijom se ne obraća ginekologu, a ovaj problem predstavlja i veliku neprijatnost i može ozbiljno da poremeti partnerske odnose.

- Žene u menopauzi se sve češće žale i na dispareuniju. Kod njih se, uz ostale tegobe koje prate ulazak u menopauzu, javlja i progresivna atrofija sluzokože urogenitalnog sistema. Usled nedostatka estrogena sluzokoža vagine postaje istanjena, neelastična i suva, sklona mikropovredama tokom seksualnog odnosa, pa sam odnos postaje neprijatan i bolan. Ove povrede izazivaju nastanak vaginalne infekcije, koja dodatno povećava neprijatnost i bol pri odnosu - kaže prof. dr Lidija Tasić, načelnik Savetovališta za planiranje porodice sa odeljenjem za menopauzu GAK „Na¬rodni front“ u Beogradu.

Osim fiziološkog uzroka, poput gubitka funkcije jajnika i nedostatka estrogena, bolni seksualni odnosi kod mlađih žena ili žena srednjeg doba mogu imati širok spektar potencijalnih uzročnika, od emotivnih do nekih specifičnih patoloških stanja.

- Nezadovoljstvo u partnerskom odnosu, stres na poslu ili u porodici, egzistencijalni problemi, zabrinutost , strah, depresija sa smanjenjem libida, sve to može da dovede do seksualne disfunkcije i bolnih odnosa. Nekada je bol posledica uzimanja antidepresiva, nekih antihipertenziva i hormonske kontracepcije.

Usled infekcija donjeg dela genitalnog trakta stvara se neprijatnost u vidu peckanja, svraba, pojačane sekrecije, ponekad i bolnog odnosa. Ako se proširi na grlić materice, sluzokožu materice i jajovode, javiće se bol koji se pri odnosu širi dublje u malu karlicu.

- Bol može da se javi i zbog endometrioze, inflamatornog oboljenja u maloj karlici koje karakteriše prisustvo tkiva endometrijuma izvan materice. Klasični simptomi prisustva endometrioze su bolne menstruacije, dispareunija i hronični bol u maloj karlici, koji može trajati danima - kaže naša sagovornica.

Vaginalni bol uzrokuju i vaginizam, koji se javlja zbog spazma vaginalnih mišića na početku penetracije, i to uglavnom kao posledica nespremnosti na odnos, kao i vulvodinija, hronična neprijatnost u predelu malih ili velikih stidnih usana, klitorisa, perineuma i na ulazu u vaginu.

Zauzimajući veliki prostor u maloj karlici, tumori jajnika, dobroćudni i zloćudni, takođe izazivaju bol pri odnosu.

- Najčešći tumori kod žena, fibromiomi, iako su dobroćudni, pritiskaju okolne strukture u maloj karlici i izazivaju niz tegoba kao što su bol, otežano mokrenje i pražnjenje creva, pa i bol pri seksualnom odnosu – kaže prof. dr Lidija Tasić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online