Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Ne zna šta ju je snašlo...

Za manje od nedelju dana od kada smo pisali o starici Hamidi Bihorac (72) iz Krnje Jele na Pešteru, koja živi sama u hladnoj i oronuloj brvnari na periferiji ovog zabitog sela, više naših čitalaca iz nekoliko zemalja izrazilo je spremnost da pomogne ovoj baki.

D.N.Petrović
Nova vrata i prozori: Baka Hamida Bihorac

Neki su odmah poslali svoje vredne novčane priloge sa željom da usamljena starica što skorije dobije topli dom i okupa se u svom kupatilu o kome mašta celog svog života.

Među njima je Bajram Pepić, biznismen koji živi i radi na relaciji Nemačka-Srbija, a od koga je za baku Hamidu stiglo 1.000 evra.

Zatim Nedžad Dragolovčanin, Pešterac iz Luksemburga, koji je, takođe, poslao 1.000 evra, a još po 1.000 evra poslali su i Nermin Numanović i Elvir Kahrović iz Austrije.

Vrednu pomoć starici je obezbedio i humanitarac iz Novog Pazara Hido Muratović koji joj je platio dug za struju (150 evra) i uručio: lekove, namirnice, sredstva za higijenu, odeću i obuću...

- Priča o baka Hamidi dirnula je mnoge naše ljude u dijaspori, a posebno Pešterce kojih je na privremenom radu u Nemačkoj, Austriji, Luksamburgu, Belgiji, Švedskoj i drugim zemljama Evropske unije više od 10.000. Uvek su spremni da pomognu nevoljnicima u rodnom kraju - priča Muratović i dodaje:

- Čim se tekst o baka Hamidinim nevoljama i njenom preteškom životu pojavio u "Vestima" dobri ljudi počeli su da zovu i da se raspituju: kako da joj pomognu. Za samo dva-tri dana stiglo je 4.000 evra i zato smo odmah prionuli na posao. Nabavili smo materijal i angažovali radnike, pa je baka Hamidina kuća kompletno obložena stiroporom i novom fasadom. Postavljeni su nova vrata i prozori, a menjamo podove i gradimo kupatilo... Četvorica poznatih biznismena i dobrotvora izrazila su spremnost da, ako zatreba, baki Hamidi pošalju i dodatnu pomoć.
Muratović, koga su donatori zamolili da organizuje i nadgleda obnovu Hamidine kuće, naglašava i da će po svemu sudeći baka Hamidi ispuniti najveći san.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Svi su izgledi da će baka Hamida ramazanski post i prvi iftar (polovinom maja) dočekati u potpuno renoviranoj kući i da će joj se konačno ostvariti san da se okupa u svom kupatilu. Radovi dobro napreduju i novca za sada imamo dovoljno. Ako šta zafali ponovo ćemo se obratiti ovim ili nekim drugim donatorima. Još nekoliko čitalaca "Vesti" iz Nemačke, Norveške i Francuske zvalo je telefonom i obećalo je donacije baki Hamidi - kaže ovaj poznati humanitarac i naš dugogodišnji saradnik.

A, baka Hamida dodaje:

- Više ne duva kroz brvna, toplo je kao u banji. Ne znam šta me je ovo snašlo. Gledam i više ne prepoznajem moju brvnaru. Grade mi i kupatilo. Izgleda da ću se ipak okupati u svojoj kući pre nego što me "odozgo" pozovu na onaj svet. Nisam mogla ni da zamislim da će mi se ovako lepe stvari dogoditi u životu.

Vi ste moja deca!

Baka Hamida moli nas da prenesemo veliku zahvalnost svima koji joj pomažu i poručuje sa još hladnog Peštera:
- Pozdravite svakoga ko se interesuje za mene, a posebno Bajrama, Nedžada, Nermina i Elvira. Oni su sada moji sinovi i moja deca, tako ih bar doživljavam. Želim im sve što jedna majka može poželeti svom detetu, nadam se da će Alah nagraditi njihova dobra dela, a meni dati još malo života da uživam u rahatluku koji mi obezbeđuju.






 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Nema ništa osim gole duše
HUMANITARNI MOST Svaku paru čuvamo za struju
HUMANITARNI MOST Kao u snovima
HUMANITARNI MOST Ovo je sreća golema!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online