Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 15.02.2018.
18:01
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Lična arhiva A

Hvala od Nikole, Gabriele, Luke, Petre...

Kada je krajem godine Kolo srpskih sestara Žene mironosice pri crkvi Sveti arhiđakon Stefan u melburnskom Kizborou organizovalo humanitarno veče sa ciljem da pomognu mališanima i omladini u otadžbini koji se bore sa zdravstvenim i drugim poteškoćama, sigurno nisu mogli ni da naslute koliko njih će usrećiti. Posebno kada su u to ime prikupili čak 21.000 australijskih dolara.

Još pod terapijom: Milan Cerovac

Ubrzo je doneta odluka da pomognu 40-oro dece iz svih delova otadžbine u kojima žive ugroženi zemljaci, počev od Republike Srpske, preko Srbije, Kosova i Metohije, pa do Crne Gore.

odsećanja radi, prvi deo novca stigao je u Redakciju "Vesti" (10.000 dolara), zajedno sa spiskom od 19 mališana koji muke muče sa zdravljem. Svakome od njih je namenjeno po 500 dolara. Uručenja donacija mnogim mališanima i njihovim porodicama, beležili smo redovno. Zastoj je, međutim, nastao tokom praznovanja, neradnih dana, ali i naših neuspelih pokušaja da dođemo do pojedinaca, koji su bili izvan zemlje, nedostupni. Do pojedinih je, takođe, bilo teško doći, pošto nisu štićenici Humanitarnog mosta. Na našu veliku radost, a verujemo i onih koji su poslali pomoć iz daleke Australije, novac je stigao svima kojima je namenjen. A koliko je olakšanje doneo, pokušaćemo da dočaramo u narednim redovima, kako bi dobročinitelji sa dalekog kontinenta mogli da podele radost sa onima na koje su mislili.

Oduševljeni pažnjom

Ponovo bije tešku bitku: Petra Petrović

Tako je i uz poveći trud, 500 dolara stiglo u ruke porodice trogodišnjeg Milana Cerovca iz Doboja, obolelog od limfoblastne akutne leukemije. Ovaj mališan leči se u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci i za sada je njegovo stanje stabilno. Otac Dalibor od srca se zahvalio Kolu srpskih sestara iz Melburna koje je mislilo na njegovog sinčića. Prema njegovim rečima, dar će im dobro doći da što češće posećuju Milana u bolnici, jer kod kuće još nema uslova za njegov potpuni oporavak. Oduševljen pažnjom i pomoći Žena mironosica, bila je i porodica Predraga Šarenca (16) iz Janje kod Bijeljine, koji se oporavlja od teške saobraćajne nesreće.

- Ovo je zaista i više nego prijatno iznenađenje. Zahvaljujemo se zemljacima do neba. Novac ćemo iskoristiti za Peđin oporavak. Za sada mu ide dobro, bolje se i oseća. Pomaci su mali, ali značajni i nadamo se da će se nastaviti u tom smeru - poručio je otac Nedeljko Šarenac.

Višemesečni pokušaji da dođemo i do porodice Nikole Jovanovića iz Modriče, obolelog od leukemije, konačno su urodili plodom. Saznali smo da njegov otac Nemanja radi u Sloveniji i da se svim silama bori da svojoj šestočlanoj porodici omogući što je moguće lakši život.

Sve u Božjim rukama

Vredna pomoć od po 500 dolara Žena mironosica, stigla je i u Crnu Goru, porodici mlade Sanje Kovač (22) iz Herceg Novog obolele od Hočkinove bolesti i Luke Mijača (13) iz Bara, obolelog od retkog genetskog oboljenja. I tu imamo dobre vesti, jer su obe akcije za pomoć ovoj mladoj mami i dečaku uspešno privedene kraju, a Sanjino i Lukino zdravstveno stanje pod kontrolom. Njihove porodice, uputile su iskrene reči zahvalnosti i poručile da je sad sve u Božjim rukama. Slična situacija je i sa šestogodišnjim Nemanjom Damčevićem iz Beograda, koji ima maligni tumor na mozgu, čije lečenje u Parizu ide dobrim tokom, a njegova porodica zahvaljuje svima koji su pomogli da tamo započne lečenje koje će još dugo trajati.

- Nikola je pravi borac. Uspeo je da izađe na kraj sa mnogobrojnim problemima i različitim fazama bolesti. Naravno, to smo lakše prebrodili samo zahvaljujući našim dragim sugrađanima, koji su sve vreme bili uz nas. Hvala i na ovoj pomoći i podršci, koja nam zaista mnogo znači - poručio je Nemanja Jovanović.

Izborio se Nikola Jovanović sa drugarima

Svoju veliku zahvalnost uz najbolje želje, uputio je i Srđan Đurić, otac 13-godišnjeg Daria iz Bijeljine, obolelog od autizma, istakavši da im je dar stigao u dobar čas, budući da žive od jedne plate u kući. Još 500 dolara stiglo je u ruke porodice Gabriele Panić iz Prnjavora, koja je na sreću podvrgnuta trećoj, završnoj operaciji na srcu u Italiji i odlično se oporavila.

- Hvala Bogu sve je kako treba i Gabrielinim mukama je kraj. Ovaj dar ćemo iskoristiti za ono što bude želela i ono što joj bude najpotrebnije. Mnogo ste nas obradovali. Izuzetno smo zahvalni tim divnim ljudima, ali i svim humanim ljudima, koji su nam pomogli u najtežim trenucima.

Petrina borba i dalje traje

Nažalost, borba petogodišnje Petre Petrović iz Vladičinog Hana koja boluje od karcinoma još nije završena. To smo saznali kada smo im prosledili novčani dar dobročiniteljki iz Melburna od 500 dolara. Njena porodica borila se da prikupi novčanu pomoć od 15.000 evra da bi Petra dobila novu šansu za odrastanje i bezbrižno detinjstvo.

- Petra se već dve godine bori za život. Do sada je imala dve operacije u Nišu gde joj je najpre odstranjen tumor na nadbubrežnoj žlezdi, a prošle godine i na bešici. Zbog komplikovane operacije, ovaj put hirurški zahvat obaviće lekari u Turskoj, koji su upoznati sa Petrinim stanjem i prihvatili da je leče. Problem je u novcu. Nadam se da ćemo ga u skorije vreme prikupiti kako bi naša mezimica dobila novu životnu šansu. Zato veliko i od srca hvala tim divnim ljudima što su mislili na našu Petru - kazala je tetka Svetlana.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dobro vam se boljim vratilo
HUMANITARNI MOST Radost Marjanovića
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online