Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Zbog Marka bi i na kraj sveta

Kada bi se kojim slučajem u Srbiji birao heroj među decom, desetomesečni Marko Obrenić iz čačanskog prigradskog naselja Konjevići, sasvim sigurno, zaslužio bi mesto među prvima, jer od samog rođenja vodi bespoštednu borbu za život. Međutim, i njegova borba bila bi uzaludna da uz njega nije i njegov otac Nenad, koji je od Markovog dolaska na svet za njega i otac i majka. Samim tim, ako je Marko heroj među bebama, onda se za Nenada (35) može reći da je heroj među očevima.

Z. Marjanović
Tek u 10. mesecu podigao glavu: Marko Obrenić

- Marko je rođen težak svega kilogram i sto grama. Od tog trenutka je započela i njegova i moja borba. Njegova da preživi, a moja da ga negujem i da mu budem i otac i majka, jer ga je majka, kao i mene, napustila odmah posle porođaja iz samo njoj poznatih razloga. Marko je zbog preranog rođenja šest meseci proveo u inkubatoru gde je doživeo i blaži moždani udar, a to je, kao i višemesečni boravak u inkubatoru, ostavilo velike posledice po njegovo zdravlje. Osim što ima šum na srcu, zbog boravka u inkubatoru došlo je do ošećenja očiju zbog čega je do sada imao dve laserske intervencije. Očekuje ga još nekoliko, ali, Bogu hvala, lekari iz bolnice u Tiršovoj u Beogradu su optimisti, jer je situacija sa vidom bolja nego kada je rođen, ali će, kako su mi rekli, ipak imati slabiji vid - objašnjava Nenad Obrenić kako mu se iznenada umesto radosti zbog rođenja sina život okrenuo naglavačke.

Teška srca...

- Teško mi je, mnogo mi je teško i trebalo mi je mnogo vremena da otvorim dušu i da zamolim ljude da mi pomognu koliko mogu i ako mogu. Ne zbog mene, već zbog Marka koji je pravi heroj i koji ničim nije zaslužio da mu život započne ovako kako je počeo. I njemu i meni je dosta i malo, tek toliko da izdržimo dok Marko makar ne prohoda, a onda ću se snalaziti kako znam i umem - poruka je i molba Markovog oca Nenada, o kojem Čačani govore sa poštovanjem shvatajući njegovu situaciju i ogromnu želju da na sve načine pomogne sinu.

Problem sa vidom malog Marka nije jedini zdravstveni probem desetomesečnog heroja.

- Iako je napunio deset meseci, Marko je još nepokretna beba, zbog čega ga svakog jutra vodim na vežbe u bolnicu Čačku. Lekari su doneli odluku da to sada bude dva puta dnevno. To što moram svakog dana da nosim dete do bolnice i nazad, da ga dva do tri puta mesečno vodim na preglede u Beograd, da svakog trenutka budem pored njega, jer je potpuno nemoćan, da ga hranim, kupam, presvlačim i da mu budem i otac i majka ne pada mi teško. Znam da je to borba za život mog deteta i da mi je to i ljudska i očinska obaveza - ističe Nenad koji se nijednog trenutka ne odvaja od svog sina Marka uveren da će mu i njegova očinska doprinosi Markovom ozdravljenju.

Brige i napori ovog oca oko zdravlja sina Marka i njegovog izlečnja su velike, ali još su veće kada se svemu tome dodaju i brige oko obezbeđivanja novca za život, lekove, pelene, česte odlaske u bolnicu u Beogradu i svega onoga što iziskuje briga o bebi.

Kontakt za pomoć

Plemeniti čitaoci "Vesti" koji žele da pomognu tešku borbu samohranog oca Nenada Obrenića iz čačanskog prigradskog naselja Konjevići za ozdravljnje njegovog sinčića Marka, mogu stupiti u kontakt sa njim putem telefona na broj: 00381 64 31 14 977 i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći. Naravno, kao i uvek, na usluzi je i Redakcija "Vesti".

- Po profesiji sam vozač i imam dozvole za sve vozačke kategorije. Vozači su deficitarni i mogao bih da radim, ali bez posla sam jer sam se u potpunosti posvetio Marku, kojem bez moje pomoći nema života, a nemam ni kome da ga poverim na čuvanje. Živimo od pomoći moje majke i oca, ali i njihova primanja su mala. Od države ne dobijam ništa i do sada sam se oslanjao na prijatelje kojima dugujem nekoliko hiljada evra, ali oni znaju šta preživljavam te i ne pominju dug. Više nemam od koga da pozajmim i zaista ne znam šta više da radim. Za svaki odlazak u Beograd potrebno mi je bar 50 evra, do čačanske bolnice Marka nosim dva puta dnevno uglavnom pešice, jer nemam novca ni za gradski autobus, a o drugim potrebama i da ne govorim. No, sve to podnosim stojički, bar za sada, jer mi je na umu samo Markovo zdravlje - iskreno će Nenad Obrenić, koji se našao pred teškim udarcima sudbine.

Z. Marjanović
Dalje ne mogu sami: Nenad Obrenić sa sinom

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Vratite Nađi osmeh na lice
HUMANITARNI MOST U srcu dobrotvorke
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online