Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Nedelja 24.12.2017.
18:00
Z. Vicelarević - Vesti - Foto: Vesti A

Sve za dečji osmeh

U korak sa vremenom i prilikama, i ljudi dobrog srca na razne načine pokreću se i udružuju kako bi pomogli onima koji nisu rođeni pod srećnom zvezdom. Mlade žene iz Frankfurta, članice već dobro poznate grupe sa društvene mreže Fejsbuk, Žena-ženi Frankfurt, koja je spojila mnoge naše zemljakinje radi rešavanja različitih pitanja naših žena u ovom nemačkom gradu, jedne su od njih. Odnedavno su osnovale i podrgrupu Nikad nećeš biti sam, kako bi usrećile mališane bez roditeljskog staranja. Inicijator cele akcije je Ksenija Valenčak iz Frankfurta, a o razlozima nastanka ovakve grupe i pokrenutog lanca humanosti ispričala nam je sama Ksenija:

Vesti
Započele lanac humanosti: Zorica Kljajić, Dijana Mančić, Ksenija Valenčak, Dubravka Skoko, Snježana Papadopulos i Katarina Mančić

- Početna ideja, koju sam napisala u grupi Žena-ženi, bila je da se sakupe sredstva za jedan dom Koštanac u Zagrebu, koji ima 24-oro dece, kako bismo im poslale novogodišnje paketiće. Za taj dom sam saznala tokom boravka u Hrvatskoj. Među prvima koje su se odavzvale bile su Dubravka i Snežana, a potom se javilo žena više nego što sam očekivala i više nego što je bilo potrebno. Zato smo organizovali nešto manju i efikasniju grupu. Ideja za ime naše humanitarne grupe je došla nenadano. Slušajući muziku u autu dok sam odlazila sa sastanaka sa ženama, čula sam pesmu "Nikad nećeš biti sam", pa otuda i naziva naše podrgupe. Budući da smo naišle na dobar odziv naših žena, odlučila sam da kontaktiram ostale domove na teritoriji bivše Jugoslavije i proširim akciju na njih. Za početak sam morala da kontaktiram par domova, za koje sam znala i pitala ih da li su saglasni da im spremimo i pošaljemo poklon paketiće. I tako je krenula akcija...

Vesti

Pokloni za domove širom regiona

U stanu Ksenije Valenčak u Frankfurtu zatekli smo mnogo slatkiša, igračaka, kutija i mnogo mnogo vrednih ruku, a Dubravka Skoko, Hrvatica iz Vukovara, koja živi u Frankfurtu za "Vesti" kaže:

- Videla sam objavu u grupi Žena-ženi Frankfurt koju je objavila Ksenija. Prvobitno je prikupljala donacije za 24-oro dece i tražila 24 žene koje će spakovati po paketić. Javila sam se među prvima, a vrlo brzo se javilo još mnogo žena. Ksenija je zatim osnovala svoju podgrupu pod nazivom Nikad nećeš biti sam, pa smo se nekako i mi u toj grupi pronašle. Ona je bila i idejni tvorac da to proširimo na donacije za više domova gde su deca bez roditeljskog staranja. Tačnije, na ceo region, a ne samo na Hrvatsku. Zato pomažemo više domova iz Tuzle, Mostara, Niša, Osijeka, Zagreba i tako dalje. Osećaj da pomažeš deci je prelep. Nadamo se da će naš rad i naši paketići izmamiti osmehe na dečja lica. Imam troje dece i znam šta znači osmeh deteta kada ga obraduješ, a posebno za Božić.

Humani prevoznici

Prevoz paketića je mogao da bude problem, ali ispostavilo se da i među muškarcima ima onih koji žele da pomognu.
- Nećete verovati, u našu grupu koja je izrazito ženska, javili su se prevoznici koji su spremni da sve pakete prevezu do domova bez ikakve nadoknade. Javili su nam se i pitali su koliko toga ima i da li mogu da ostanu anonimni. Da im se imena ne pominju u javnosti, jer oni to rade iz humanitarnih razloga, a ne zbog reklame. Do sada imamo prevoznike za Osijek, Zagreb, Mostar, Niš i Tuzlu, još nam nedostaje prevoznik za Kragujevac - kaže na kraju Ksenija Valenčak.

Rodni kraj uvek u srcu

Prema dosadašnjim iskustvima ovih humanih žena, najteže je doći do domova u Srbiji.

- Na žalost, do domova za decu bez roditelja u Srbiji nije lako doći. Na internet stranicama se slabo odazivaju, iako se Ksenija trudila i kontaktrala Beograd i Novi Sad, ali bez uspeha. Grupa Žena-ženi je za područje celog regiona. Ne odvajamo se i ne delimo po državama, zato je i meni stalo da se nešto uradim za moj rodni kraj. Zamolila sam mog supruga Ivana da mi pronađe neke kontakte. Napisala sam nekoliko mejlova, ali nije bilo nikakvog odgovora. Tek na uporne pozive, javili su se iz Niša. Dobila sam informacije da su u Srbiji deca raspoređena po hraniteljskim porodicama, a da je sve manje klasičnih domova za decu. U takvim domovima su smešteni mladi, koji se približavaju godinama kada treba već sami da brinu o sebi - kaže Dijana Mančić iz Frankfurta, poreklom Nišlijka.

Dobili odobrenje za naziv grupe

Grupa je dobila ime Nikad nećeš biti sam po pesmi koju je pre par godina napisala Nevija Korpar za dom u Nazorovoj u Zagrebu. - Naravno, pitali smo autora Marka Tomasovića za dozvolu i od njega i Nevije dobili sva prava da možemo da koristimo za naziv naše humanitarne grupe - istakla je Ksenija Valenčak.

Za četiri nedelje 500 paketića

Više o sistemu pakovanja poklon-paketića ove humane grupe, pojasnila nam je Snježana Papadopulos iz Frankfurta.

- Neki od domova su nam poslali imena dece, koje su godište i da li se radi o devojčici ili dečaku, pa se trudimo da deci spakujemo i pošaljemo adekvatne poklone. Idemo do te mere da dete dobija paketić koji je samo za njega pripremljen. Do sada smo spakovali preko 500 paketića. Za samo četiri nedelje grupa koliko postoji naša grupa imamo 1391 člana. Ljudi, donatori, koji su u Frankfurtu, oni su uglavnom donosili paketiće na određena mesta. Ja sam išla za Majnc i Darmštat svojim autom, iz Minhena i daljih gradova su slali poštom. Imamo podružnice van Nemačke gde su se sakupljali darovi. U Našicama kod moje sestre, u Osijeku kod moje učiteljice i u Zagrebu kod moje prijateljice. Novac nismo prikupljali i nećemo to činiti ni u buduće. Ono što treba su slatkiši, igračke ili razne šminke za devojčice i slično. Prihvatamo i pakujemo samo novo i neotpakovano.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Bez dobrog dela ni na odmor
HUMANITARNI MOST Kapa dole za dobrotvora
HUMANITARNI MOST Radost za Milana na putu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online