Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Dečji osmeh nema cenu

Vrlina je kao žeđ, kad čovek počne da je pije, sve više žedni i sve više traži da je pije. Onaj ko počne vežbati vrlinu milosrđa ne zna meru u tome, niti priznaje ikakvu meru - mudre su reči našeg velikog vladike Nikolaja. I to je sušta istina u koju su i kroz rad Humanitarnog mosta za 25 godina postojanja "Vesti" mnogi mogli da se uvere.

V. Sekulić
Sofija Nikolić

Podsećanja radi, u tom periodu realizovano je oko 2.500 akcija, a registrovano oko 7.000 donatora, pritom ne računajući one koji su želeli da budu anonimni. Novčana vrednost dopremljene pomoći procenjuje se na više od 21 milion evra u šta spadaju: novčane donacije, lekovi, medicinski aparati, ortopedska pomagala, garderoba, prehrambeni proizvodi, higijenska sredstva, igračke, adaptacije mnogih kuća, adaptacija Stacionara za decu sa autizmom i izgradnja senzorne sobe, kompletna obnova Mlečne kuhinje na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", nabavka šest inkubatora za neonatološko odeljenje GAK Narodni front, kompletna klimatizacija Dečjeg odeljenja užičke bolnice, stipendije za oko 300 ratne siročadi i 75 dece sa Kosova i Metohije, pedesetak štićenika je uživalo gostoprimstvo donatora za vreme lečenja u inostranstvu...

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Samo tokom ove godine zabeležili smo da je u novčanoj vrednosti i posredstvom Humanitarnog mosta sa tri kontinenta stiglo preko 100.000 evra, a stizala je i pomoć u vidu hrane, obuće i odeće. Ono što je sigurno, to je da su svim našim zemljacima u fokusu bili mališani čiji se život našao na granici života i smrti. Zato danas, kada "Vesti" slave jubilej, svu pažnju posvećujemo njima, malim herojima.

Ljupka Sofija sve očarala

Krajem protekle godine poput bombe odjeknula je vest da ukoliko 19-mesečna Sofija Nikolić iz Zemuna, rođena sa rascepom između dušnika i jednjaka, ne prikupi dovoljno novca za operaciju u pariskoj bolnici Neker može izgubiti bitku za život. Do operacije, Nikoliće je delilo 122.000 evra, nedostižnih za njenu porodicu.

Vapaj Sofijinih nesrećnih roditelja čuo se ne samo u Srbiji nego širom sveta. Svima koji su čuli i videli ovu ljupku devojčicu, srce je brže zaigralo. Za samo pet dana, prikupljena je čitava suma, a mala Sofija zajedno sa roditeljima se obrela kod naše humane zemljakinje iz Pariza, Planke Bondulić, koja ih je primila kao najrođenije. Nema osobe koja nije pratila tok lečenja, učestvovala u pomoći pri prikupljanju sredstava za, ispostaviće se dve operacije. Zahvaljujući njima, mala pacijentkinja je nakon osam meseci napustila je bolnicu Neker. Sredinom maja, sa ovom ljupkom devojčicom proslavili smo i njen drugi rođendan, uvidevši i sami u kakvu je pametnu i radoznalu lepoticu izrasla.

D. N. Petrović
Džejlan Smajović sa majkom

Humani Novopazarci

Brojni Novopazarci i čitaoci "Vesti" iz cele Evrope su takođe, nedavno na najbolji način demonstrirali svoju humanost kada su svojim prilozima pomogli porodici malog Džejlana Smajovića (9), (akcija trajala kraće od mesec dana) da sakupi 10.000 evra potrebnih za lečenje u Austriji.
- Neizmernu zahvalnost dugujemo svima koji su nam pomogli: našim komšijama i prijateljima u Novom Pazaru, dobrim ljudima iz cele Evrope i našem rođaku iz Austrije. Dok nam se sve ovo nije deslilo nismo ni slutili da širom sveta postoji ovoliko dobrotvora spremnih da priteknu u pomoć svakome ko je u nevolji. Svima želim dobro zdravlje, sreću i uspeh u životu i poslu! - poručio je tada otac Almir Smajović.

Budući da ne može da govori, naučila je da gestikulacijom, mimikom, ali i ispuštanjem tonova komunicira sa okolinom. U međuvremenu, mala Sofija je obavila i kontrolni pregled u Parizu gde je roditeljima saopšteno da nema novih fistula i da njen život nije ugrožen, ali će kanilu u grlu nositi još nekoliko godina, a možda i celog života. Ipak roditelji nisu obeshrabreni. Sa kanilom ili bez nje, sa glasom ili bez njega, a sa ovom lepotom i pameću, imaće Sofija, sigurni smo lepo detinjstvo i odrastanje, uz roditeljsku bezrezervnu podršku i ljubav.

- Hvala svima koji pitaju za Sofiju, hvala njenim divnim drugarima u parkiću i naselju koji kanilu više i ne vide već ravnopravnu drugaricu, hvala njihovim roditeljima, hvala svima onima koji su nam pružili podršku novčanu i moralnu, onda kada je to bilo najpotrebnije - istakla je majka Bojana.

Lična arhiva
Stefan Miladinović

Srećna vest i iz Štutgarta

Trogodišnji Stefan Miladinović iz Niša, koji je oboleo od rabdomiosarkoma dobio je prvu bitku protiv ove veoma zloćudne vrste tumora, koja se javlja kod svega četiri od milion rođene dece. Za to su bile potrebne dve veoma komplikovane operacije i višemesečno lečenje u Štutgartu, koje su omogućile država i mnogobrojni dobri ljudi širom sveta. U naredna dva dana vraća se u Niš živ i zdrav na neopisivu radost cele porodice!

Pregurao je dve operacije, od kojih je jedna trajala 10 sati, ali i 28 teških zračenja. Srećnu vest podelili su roditelji dečaka nakon kontrolnog pregleda na magnetnoj rezonanci koji je potvrdio da u njegovom telu više nema tragova tumora.

- Godina teške borbe, neprospavanih noći i strepnje ostaje iza nas. Pozdravljamo vas i zahvaljujemo do neba svim dobrim ljudima koji su pomogli Stefanovo lečenje u Nemačkoj. Zahvaljujemo do neba svim dobrim ljudima koji su pomogli Stefanovo lečenje, dolazili u bolnicu i bodrili nas tokom svih tih teških dana - poručila je dečakova majka Ljudmila Ristić-Miladinović.
Roditelji su svesni da je dobijena prva runda teške bitke, a da će rat protiv opakog tumora pobediti tek za pet godina.

- Srećni smo što u njegovom organizmu nema više tragova tumora, ali i svesni da nisu još sve opasnosti prošle. Stefan je herojski podneo više od godinu dana u bolnici. I lekare je zapanjio smirenošću za decu njegovog uzrasta kako se ne bi pomerala tokom terapije - kaže Zoran Miladinović.

Lična arhiva
Teodora Vranješević

Teodora iz dana u dan bolje

Kragujevčanka Teodora Vranješević se, baš kao i Stefan Miladinović ponovo smeje! Ova 10-godišnja devojčica još od maja boravi u Frankfurtu, u Univerzitetskoj klinici metropole na Majni. Na putu je oporavka od teške bolesti koja je muči od početka ove godine kada joj je ustanovljena strašna dijagnoza - mijeloidna leukemija.

Kao što su "Vesti" već pisale, očajni roditelji Nataša i Bogdan Vranješević prevrnuli su nebo i zemlju ne bi li našli leka za svoju mezimicu. U pomoć su pohrlile hiljade građana Srbije, koji su putem SMS poruka prikupili 350.000 evra, koliko je bilo neophodno za operaciju u Frankfurtu. Našim zemljacima iz matice pridružili su se i brojni čitaoci "Vesti" kroz Humanitarni most.

Zajednički napor urodio je plodom! Teodora je 14. jula ove godine operisana jedinim zahvatom koji je mogao da joj spase život - presađivanjem kostne srži od adekvatnog donora. Brižna majka Nataša Vranješević kaže nam da je sada uglavnom sve u redu.

- Teodora je napustila sterilni blok bolnice u Frankfurtu u kojem je boravila nekoliko meseci. Zahvaljujući fizioterapiji, koja je obavljana prvo u boliničkom odeljenju, a potom nastavljena kod kuće, ponovo je stala na noge i počela je da jede čvrstu hranu - priča nam Nataša dok pokazuje slike svoje nasmejane mezimice s novom kuždravom kosicom.

Vranješevići sada s velikim iščekivanjem očekuju taj prelomni 200. dan od transplantacije kostne srži, koji pada u poslednjoj sedmici januara naredne godine. Tada bi lekari mogli sa više izvesnosti da im kažu u kom pravcu će ići Teodorino lečenje.

Z. Raš
Stojan Radeka sa roditeljima

Bolest malog Stojana pod kontrolom

Mali Stojan Radeka (5) iz Stare Pazove oboleo od akutne mijeloblastične leukemije koji je sa mamom Bojanom i tatom Predragom nedavno u Redakciji "Vesti" preuzeo dar iz Australije, imao je isto tako čime da se pohvali. Podsećanja radi, iako je za malog Stojana bila planirana transplantacija kostne srži u Italiji, do nje neće doći, jer se zahvaljujući lekarima Instituta za majku i dete bolest povukla.

- Do kraja marta naredne godine Stojan će ići na terapije za održavanje ovde u Beogradu. U aprilu je planirana još jedna kontrola u Italiji. Mi smo pristali na dalju saradnju i sa italijanskim stručnjacima, pa ćemo ga tamo redovno kontrolisati kako se bolest ne bi vratila, jer bi onda bila još teža i opasnija za našeg dečaka - rekla je Stojanova mama.

Osmeh na licima porodice Radeka govori koliko su odahnuli što su se rešili ove strašne napasti, iako su i dalje na oprezu.

- Mnogo smo zahvalni na srdačnoj pomoći čitalaca "Vesti" koji su sa nama od početka naše borbe, kao i mnogobrojnim sugrađanima koji su nam zdušno priskočili u pomoć i zahvaljujući kojima smo prikupili neophodnu sumu za transplantaciju, a koju ćemo upotrebiti za dalje lečenje. Naredne praznike dočekaćemo na okupu, srećni i zahvalni Bogu, lekarima i dobrim ljudima što naš sin nije u životnoj opasnosti - priča tata Predrag.

Lična arhiva
Nađa Krgić

Nađina borba još traje

I dok Stojan slavi pobedu, malena Nađa još je u fazi borbe protiv opake leukemije. Njena porodica je sigurna da će ova hrabra devojčica izaći kao šampion iz ovog teškog duela. Trenutno se nalazi na klinici Stadiše u Dortmundu gde prima hemioterapiju.

Iako je lečenje pokriveno osiguranjem, troškovi boravka i života u Nemačkoj su nedostižni za porodicu Kvrgić, jer će Nađino lečenje prema procenama tamošnjih lekara trajati oko dve godine. Zato je svaka pomoć koja je pristizala od dobrih sugrađana i mnogih humanih zemljaka iz dijaspore posredstvom "Vesti" i Humanitarnog mosta bila, ali je i dalje dragocena.

- Nađa trenutno prima treći ciklus hemioterapije. Veliki je borac i odlično sve podnosi. Mnogo je ljudi dolazilo da poseti Nađu, ne mogu sve ni da nabrojim, da ne bih nekoga zaboravila. Hvala svima na bezrezervnoj podršci - rekla je za "Vesti" Jelena Kvrgić, koja sa svojom mezimicom u pauzama od terapija pravi unikatan nakit, koji mnogi sa zadovoljstvom nose.

Sve navedeno zasluga je humanih ljudi, koji su imali sluha za vapaje uplašenih roditelja i zato veliko hvala i u ime "Vesti" svima onima koji su pomogli borbu ovih istrajnih heroja.

A. Čukić
Nađa Marinković

Hvala, nek se čuje do Australije

Zahvaljujući čitaocima "Vesti" i Nađa Marinković (11) iz Čačka, rođena sa deformitetom grudnog koša, obavila je tešku operaciju u privatnoj klinici u Beogradu, a očekuje je i druga, kako bi konačno prodisala punim plućima i oslobodila se teških bolova.
Novac za operaciju (9.000 evra) je prikupljen veoma brzo, jer joj je zdravlje bilo ugroženo do te mere da joj je i život bio ugrožen. Ništa od svega toga ne bi bilo moguće da nije bilo plemenitih čitaoca "Vesti" koji žive širom planete, mada ih je najviše bilo iz Australije, na čemu su Nađa i njena majka Marina do neba zahvalne.
- Po ko zna koji put od srca se zahvaljujem svima koji su nam nesebično pomogli. Naravno, to se odnosi i na one koji su nam se javljali telefonom i hrabrili nas da istrajemo sve do Nađinog ozdravljenja - kaže Marina Marinković iza koje su, ali i ispred, mnoge neprospavane noći i mnoge isplakane majčinske suze.










 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Naše molitve su uslišene
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online