Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 14.12.2017.
18:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: D. N. Petrović A

Sudbina tako htela

Među stotinama onemoćalih staraca koji se sami, bez ikog svog i ikakvih primanja, bore za preživljavanje u zabitima Golije, Rogozne i Peštera je i Kata Bašić (73) iz zabitog Svilanova na Goliji. Da obiđemo baka Katu, napišemo koji red o njenom preteškom životu i pozovemo naše čitaoce širom sveta da joj pomognu pozvale su nas učiteljica iz Svilanova Marina Biševac i penzionisana medicinska sestra iz obližnje Osaonice Milanka Milić, koje poslednjih godina, koliko god mogu, pomažu baka Kati da se prehrani i preživi.

D. N. Petrović
Učiteljica kao rod rođeni: Baka Kata Bašić sa Marinom Biševac

Bukvalno je održavaju u životu. Kao i većina onemoćalih i od svih zaboravljenih staraca, i baka Kata živi u oronulom kućerku, bez vode i struje. U sobi ima samo vajkadašnji metalni krevet, nešto posteljine i stari i isluženi šporet smederevac. Kuća ima struju, ali je isključena jer baka Kata nije mogla da plaća račun (čak ni za sijalicu), pa je dugo u mraku. Nema stoke, nema ni kokošaka, jedini koji je stalno sa njom, koji je štiti i "bodri" je pas "Bobi".

Nikad je niko nije posetio

U novopazarskom centru za socijalni rad radi mnogo ljudi, od države dobijaju novac između ostalog i da "izađu na teren" i obiđu stare i iznemogle u seoskim sredinama. Baka Kata kaže, a to uglavnom ističu i drugi usamljeni starci, da je nikada niko nije posetio, niti upitao može li da preživi i treba li joj neka pomoć.
- Više mi ni poziv za glasanje ne šalju, valjda su me svi otpisali, za opštini u državu ja odavno više ne postojim - jada se Kata.

- Rođena sam u Drnišu kod Knina, u Svilanovo sam došla 1973. godine kad sam se udala za pokojnog supruga Milomira. Nismo imali dece, on je mlad preminuo 1982. godine, od tada sam sama... Valjda je sudbina sve to tako udesila. Bog je hteo da ja čak iz Knina, gde sam upoznala terenca Milomira, dođem u Srbiju i u zabiti Golije. Dok sam bila mlađa, nekako sam se i snalazila, brala sam kleku i pečurku i tako preživljavala, sada su pritisle godine i bolest. U šumu više ne mogu, a duša hoće hranu i lekove - jada se baka Kata i dodaje:

- Sudbina je htela da nemam baš nikoga svog. Otac Mate mi je preminuo 1978. godine i tada sam poslednji put bila u rodnom kraju. Imala sam četiri sestre i dvojicu braće, rasute po belom svetu. Najmlađa sam, svi su davno poumirali, a nijednom nisam bila na sahrani jer za put nisam imala novca, niti išta znam o njihovim potomcima... Nemam televizor, ne slušam radio, zaboravila sam kad sam poslednji put čitala novine, potpuno sam izolovana od ostalog sveta.

Baka Kata i naglašava da bi verovatno još odavno bila na "onom svetu" da nije učiteljice Marine i komšinice Milanke.

- Donesu mi hleb, često i ručak, nabave mi najneophodnije namirnice i pokoji sapun, nekada i nešto da obučem, izmere mi pritisak, kupe lekove. Bog im dao sve što poželele, one su moj spas i moj život - kaže starica.

I Svilanovo je, poput drugih sela na Goliji, skoro pusto. U školi nastavu pohađaju samo tri đaka.

- Bojim se da će se ugasiti. Deca su mi pričala da u selu živi usamljena starica koja jedva preživljava, trudim se da joj pomognem, ali je sve to malo, tek za golo preživljavanje. A baka Kati su potrebni šporet koji joj neće dimiti i u kome će moći da ispeče hleb, pristojan ležaj (kauč ili sl.), televizor, frižider. Zaslužila je i ona bolji život, da bar poslednje dane na ovome svetu provede kao čovek - priča učiteljica Marina Biševac i poziva sve dobre ljude širom sveta da pomognu baka Kati i dodaje:

- Čula sam da postoje dobri ljudi koji pomažu bolesnima i starima u ovom kraju, nadam se da će čitaoci "Vesti" i svi drugi dobrotvori pomoći i baka Kati, pogotovo što njoj ne treba mnogo.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Uz Anicu je život lakši
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online