Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Duga borba iscrpla sve

Saznavši u "Vestima" da više od deceniju bračni par Dragan i Desa Đajić iz Beograda vode bespoštednu borbu za sina Vladimira (41), koji se zbog teške saobraćajne nesreće nalazi u stanju budne kome, to je naš plemeniti čitalac iz daleke Australije poželeo da pomogne.

Privatna arhiva
Ne odustaje od sina: Dragan Đajić

Samim tim, bar malo olakša preteško breme Đajića. Što je naumio to je i učinio, pa je anonimni donator iz Liverpula, predgrađa Sidneja, posredstvom naše Redakcije uputio prilog od 100 dolara. Ubrzo potom u naše Dopisništvo došao je Vladimirov otac, Dragan Đajić, kako bi dar preuzeo i srdačno se zahvalio.

- Iako do danas muke mučimo da našeg Vladu podignemo na noge, željno iščekujemo i dan kada će im se obratiti. Na tom dugom i ni malo lakom putu, iscrpeli smo sva moguća sredstva. Povremeno naiđemo na dobre ljude koji to razumeju i spremni su da nam pruže podršku, na čemu smo neizmerno zahvalni, kao i tom divnom čoveku iz Australije. Istina je da bez iskrenih prijatelja, kojih je malo, a ne zaboravljaju Vladu ni nas, teško da bismo uspeli što šta da mu omogućimo - rekao je Dragan Đajić (63) dodavši:

- Za naše zdravstvo, Vladimir je "otpisan", a problem je i dalje to što ima milion stvari koje prate lečenje bolesnika poput našeg sina, gde je još mnogo toga nepoznanica. Lekovi, vitamini, invalidska kolica, specijalna pomagala, banjsko lečenje, fizioterapeut, logoped... Sve to treba obezbediti, a koliko košta, više ni sam ne znam. Dok sam bio u snazi i radio, uspevao sam da ispratim i obezbedim ono što je potrebno, ali mnogo godina je prošlo od tada i ono što se imalo odavno se potrošilo. Ipak, ne predajem se, ne smem zbog Vlade kad vidim koliko smo toga postigli sa njim. Lekari su često zapanjeni kad saznaju celu priču i kada im pokažem svu dokumentaciju od trenutka nesreće...

Sami ne mogu

O golgoti i borbi porodice kroz koju su prošli za sve ove godine, Dragan Đajić bi mogao i knjigu da napiše. Stimulisanje i konstantni rad su najvažniji za bolesnike poput Vladimira, koji se nalaze u stanju budne kome. To je, ujedno i jedina nada da će jednom biti onaj stari, međutim, bez podrške dobrih ljudi poput čitalaca "Vesti", Đajići teško da će moći da izbore tu bitku.

Ono što je Đajićima sada najneophodnije, a što ne mogu sami da obezbede, jeste kiseonik koncentrator, čijom se upotrebom podiže imunitet, a pozitivno stimulišu i nervne ćelije, veoma važne za Vladimirovo stanje.

- Već sam pričao da je reč je posebnoj mašini za disanje, kojom bi regulisali česte respiratorne infekcije koje su kod ovakvih pacijenata mahom u ležećem položaju, veoma česte i znaju da budu opasne, ali i kako bi njegov mozak još bolje reagovao na spoljne nadražaje. Još nisam uspeo da dokučim koja je cena ovog koncentratora, a njen tačan naziv je Precise 6000. Znam samo da je proizvode u Nemačkoj i zato mi je potrebna podrška humanih zemljaka. Ukoliko je moguće da me neko ko se u to razume uputi ili bar javi da li ima ili zna nekog ko ima polovni aparat, kako bih znao šta mi je činiti. Svaki vid podrške mnogo bi nam značio. U godinama smo kada više ne možemo toliko da "povučemo" niti lako da se snađemo, ali ono što je sigurno, to je da od našeg sina ne odustajemo - istakao je Dragan Đajić.
 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dimitriju od srca
HUMANITARNI MOST Darovi za decu zle sudbine
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online