Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 11.12.2017.
18:00
D. Đ. - Foto: D. Đorđević A

Dar koji život znači

Zbog kiše i snega koji su se proteklih nedelja smenjivali u Srbiji, naši reporteri, tek kada je otoplilo, uspeli su da se susretnu sa ubogim siromasima Tomislavom i Stanislavkom Pešić iz planinskog zaseoka Anđelinkovci na Bareliću, udaljenom više od 20 kilometara od Vranja.

D. Đorđević
Stazama i bogazama do škole: Tomislav i Stanislavka Pešić

Povod za naš ponovni sastanak u centralnom selu Bareliću u osnovnoj školi, bila je i novčana donacija od 300 dolara, koju im je poslala dobročiniteljka B. G. iz Adelejda u Australiji. Sa Pešićima smo se našli tek oko podneva čekajući da se podigne gusta, kao testo, magla.

Bez rešenja

- Zemlju koju posedujemo oko kuće je planinska, zarasla u šiblje i potpuno je neobradiva. Nema ni kupaca za nju, jer se ovde pored puta kod centralnog sela, imovina prodaje badava. Kuća je gotovo propala, nekako je održavamo. Pozovemo prijatelje da zamažu blatom gde popusti - kazao je Tomislav.

- Bože, ovo su za nas ogromne pare. Taman da kupimo hranu za zimu i vratimo dug u prodavnici. Hvala spasiteljki našoj, Bog joj sreću dao i blagoslovio stope na zemlji kojom hoda. Zdravlja i sreću da podari njenoj porodici - blagosilja kroz suze Stanislavka.

Toma je gotovo slep, jedva raspoznaje stvari. Stanislavka ga vodi i brine o njemu. Ona ne čuje, ali čita nam misli sa usana.

- Ma, i ona je bolesna, reuma je uništava, bolovi u glavi, ali izdržava. Gleda da dva puta dnevno imamo šta da pojedemo, da naloži šporet, počisti... Žrtva je golema, ali iz ove kože se ne može - zbori Tomislav.

Ispošćen od tegobnog života, Tomislav koji sa svojih 62 godine života, deluje kao da ih je nanizao desetak i više na pogrbavljena pleća. Težak je život siromaha, koji zbog bolesti ne može da se lati nikakvog posla, makar da bere šumsko voće, pečurke kad ih ima, što im je donosilo neku paru. Pešići nemaju nikakvog prihoda, niti pomoći, osim što su dobijali donacije od dobročinitelja iz dijaspore koji su posredstvom "Vesti" saznali za njihove goleme muke.

Kuća u kojoj provode dane je priča za sebe, jer na nekadašnju omanju štalu bez prozora nakalemljene su dve male prostorije, pa je i nikla kuća od letvi, greda i blata. Unutra su dve sobice, jedna zamandaljena katancem, druga, neravnog zemljanog poda sa dva ležaja i šporetom. Tu su dva kreveta, stolice i okrugli sto - sofra.

Ubrzo se rastajemo, moraju da krenu, jer Koćurska reka začas nadođe i nema prelaska, a i magla pada rano. Da svrate do prodavnice i njima znanim bogazama da što pre stignu do kuće. Odlaze, zanoseći se u hodu, kao da slabašnim nogama opipavaju tlo, okreću se, mašu rukama.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online