Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Daljine nisu prepreka za dobre ljude

Naši zemljaci iz daleke Australije ne posustaju na polju humanosti svom ugroženom narodu u otadžbini. Njihova dobročinstva skoro svakodnevno beležimo. Danas još jedno,i to sa velikim ponosom, jer su ljudi dobrog srca iz svih bivših jugoslovenskih republika i pokrajina okupljeni oko Humanitarne organizacije Nest Inc iz Sidneja u protekloj nedelji usrećili desetinu dece sa invaliditetom.

K. Nedeljković
Branko Jokić, predsednik Udruženja Feniks

- Tokom našeg godišnjeg humanitarno-amaterskog teniskog turnira Australian Closed, ovog puta sakupljena su novčana sredstva za pomoć Udruženju osoba s invaliditetom Feniks - udruženju koje su nam preporučili novinari Humanitarnog mosta "Vesti", budući da se osobe s invaliditetom, posebno deca, u Srbiji bore sa mnogo problema bez adekvatne podrške države i često ostaju na margini društva.

U saradnji sa predsednikom, Brankom Jokićem, od sakupljenih sredstava kupljeno je: 8 invalidskih kolica, specijalni jastuci za kolica i specijalna hrana - poručio je predsednik HO Nest Inc iz Australije, koji ovakvu manifestaciju organizuje već nekoliko godina zaredom, tokom teniskog grend slem turnira Australijan open.

Za to vreme, zahvaljujući njihovoj pomoći do sada, obnovljeni su Materinski dom u Zvečanskoj u Beogradu, Dom "Mika Alas" u Somboru, a sada i Udruženje Feniks.

Da sve prođe bez muke

Da bi došlo do potpune realizacije i ove akcije, bilo je potrebno nekoliko meseci. Na sreću, sve je uprkos mnogim barijerama i preprekama, silnoj papirologiji i carini, uspešno privedeno kraju. Da bi sve prošlo u što svečanijem tonu, Udruženje osoba sa invaliditetom Feniks organizovalo je humanitarnu manifestaciju pod nazivom Humanitarni karavan svitanje u Dečjem kulturnom centru, ustanovi kulture čiji je osnivač Gradska uprava grada Beograda koja je bila donatorsko-aukcijskog, inkluzivnog i umetničko-kulturnog karaktera. Manifestaciju je kratkim govorom najavio Srđan Simeunović, magistar socijalnih nauka:

- Opet smo se okupili, ali uvek sa istom idejom i planom, da širimo jednakost, da se borimo za nešto što je možda i najvažnije u životu. Koliko god to bilo iluzorno, ne smemo da odustanemo. Danas smo ovde i isključivo zahvaljujući HO Nest Inc iz Sidneja i Dečjem kulturnom centru. Pozdravljamo sve donatore i zahvaljujem od srca....

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Nakon toga, na binu je izašla i predstavnica HO Nest Inc iz Australije, Jelena Kiš, članica i predstavnica Matice iseljenika Srbije.

- Veliko nam je zadovoljstvo što smo ovde i što je HO Nest Inc na neki način uspela da doprinese i bar malo pomogne ovoj divnoj deci, koja se svakog dana bore i suočavaju s mnogim problemima. Isto tako i da pokažemo da daljine nisu nikakva prepreka za podršku i pomoć. Nastavićemo to i dalje da radimo kroz humanitarni teniski turnir. Neka se dobro nastavi - rekla je Jelena Kiš, koja je bila važna spona između zemljaka iz Australije i Udruženja Feniks, kako bi sve proteklo u najboljem redu tokom primopredaje donacije.

K. Nedeljković
Podela kolica mališanima sa invaliditetom

Podrška umetnika

Podršku su dali i naši poznati glumci, pesnici, slikari..., među kojima i Ivan Bekjarev, kako bi i ukazali na mnoge probleme sa kojima se suočavaju osobe s invaliditetom.

- Došao sam danas u ime Željka Gojkovića, kako bi invalidska kolica koja je poslao uručio dečici. On živi u Sidneju, veliki je patriota i dobrotvor, a meni je drago da sam deo ove manifestacije i uvek se rado odazivam u dobrotvornim akcijama - rekao je kratko Ivan Bekjarev uz aplauz prisutnih.

Lična arhiva
Željko Gojković sa članovima HO Nest Inc

Kreatorka Marija Ivanković (Marija Handmade) svojom kolekcijom na aukciji, takođe se pridružila plemenitom cilju, a to je da pomogne udruženju Feniks. Branko Jokić, profesor književnosti, predsednik Udruženja osoba s invaliditetom Feniks, uz prisustvo svojih članova istakao je i pojasnio sa kakvim se sve problemima suočavaju osobe s invaliditetom u Srbiji, a najbolji dokaz za njegovu tvrdnju jeste i to što su mnogi članovi Udruženja Feniks bili sprečeni da prisustvuju ovoj manifestaciji, jer nisu mogli da obezbede adekvatan prevoz.

Nakon toga usledila je podela kolica i specijalne hrane, (vrednost 10.000 evra), čemu su se najviše obradovali roditelji dece, koji sami nikada ne bi mogli da im obezbede nova kolica, zahvalivši se srdačno na vrednoj donaciji koja će olakšati život njihovim mališanima.

Nebriga na svakom koraku

- Naše Udruženje okuplja osobe sa invaliditetom iz svih gradova Srbije bez obzira na oblik, stepen i vrstu invaliditeta. Sredstva za funkcionisanje pribavljamo od dobrovoljnih priloga, donacija, zaveštanja, poklona, finansijskih subvencija... Od 2011. godine Udruženje osoba s invaliditetom Feniks je punopravni član Svetske unije osoba s invaliditetom - (NjDU). Iako smo očekivali veliki broj posetilaca iz zemlje i inostranstva, jer smo uputili javni poziv svim građanima Srbije i predstavnicima medija, humanitarnim organizacijama, ambasadama, političkim strankama i mnogim drugima da dođu i podrže našu humanitarnu manifestaciju, mali broj se odazvao, a od medija i političara niko. To je još jedan dokaz kako se država odnosi prema osobama s invaliditetom, kao i nipodištavanje nas kao osoba - kazao je tokom manifestacije Branko Jokić.






 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Do neba vam hvala!
HUMANITARNI MOST Za iskrenu sreću malo treba
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online