Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 09.02.2017.
18:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: A. Kovačević A

Neka se dani tuge pretvore u dane sreće

Proslavljajući slavu krajem januara, porodice Latinović, Ružić, Lazić, Porobić, Levi, Šućur i Gligorević iz Toronta u Kanadi mislili su i na nesrećne zemljake u otadžbini, pa su taj svečani dan obeležili i tako što su prikupili donaciju od 400 dolara. Želja im je bila da se novac uruči mnogočlanoj porodici Tufegdžić iz sela Maljević kod Mionice, koju je protekla godina zatekla sa dve velike nesreće.

A. Kovačević
Hvala od srca: Milena, Miloš, Bojan, Marko, Milovan i Aleksandar Tufegdžić

- Pozdravljamo Tufegdžiće i želimo da im život ubuduće donese svako dobro i sreću. Za besplatan transfer novca do srpske prestonice u humanitarne svrhe pobrinula se agencija 747 i njen vlasnik Mihailo Milićević, kome se ovom prilikom zahvaljujemo - poručili su dobrotvori iz daleke Kanade.

Kontakt

Svi plemeniti čitaoci "Vesti" koji žele i mogu da pomognu porodici Tufegdžić da se izdigne iz pepela i omoguće deci sigurniju budućnost mogu da stupe u kontakt sa njima na adresu: selo Maljević, 14242 Mionica ili putem telefona na broj: +381 64 254 54 88 i u dogovoru sa njima im uputiti svoju podršku. Naravno, na usluzi je i Redakcija "Vesti".

Želju dobročinitelja, reporteri "Vesti" ispunili su čim pre i prosledili njihov dar, koji ih je veoma obradovao. Tom prilikom saznali smo i da im je na kućnu adresu ove mnogočlane porodice stigla pomoć od još 100 evra donatora iz Karlsruea u Nemačkoj, koji je želeo da ostane anoniman. I to nedugo pošto se priča o Tufegdžićima našla na strani Humanitarnog mosta.

- Hvala od srca na ukazanoj pomoći tim dobrim ljudima iz Kanade. Obradovali su nas, baš kao i dobrotvor iz Nemačke, sa kojima smo u kontaktu i telefonskim putem. Činjenica je da tokom zime, moja mlađa braća i ja nemamo priliku da bilo šta zaradimo u nadnici i zato nam je ova pomoć kao dar sa neba, da imamo za ono najosnovnije. Majka Ljubica još tuguje za tatom i bratom. Tugujemo i mi, ali moramo da se borimo - kazao je 27-godišnji Aleksandar Tufegdžić koji, pored majke Ljubice (49), brine i o šestoro braće i sestara.

Nažalost, sudbina je htela da na pleća ovog mladića padne teret opstanka cele porodice. Lazara, vrsnog zidara koji je bio glavni oslonac u kući i ponosnog oca jedanaestoro dece, početkom septembra u 54. godini za kratko vreme je odnela opaka bolest.

Nisu prošla ni dva meseca, a tamni oblak se još jednom nadvio nad ovom kućom. Gorki plač se ponovo prolomio selom krajem novembra, kada je najstariji Lazarev sin i brat Radivoje podlegao povredama u stravičnoj saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali. Imao je nepunih 30 godina.

Neizmerno zahvalni

- Komšije i poznanici nam često donesu hranu, odeću, drva za ogrev. Drva za sada imamo dovoljno i zbog toga sam spokojan. Zahvaljujući ovim donacijama, imaćemo jedan period i dovoljno hrane. Da je drugačije, bili bismo u velikoj neprilici. Zato sam svima neizmerno zahvalan jer u ovom trenutku sami ne možemo sve da podmirimo - iskreno će Aleksandar Tufegdžić.

Zato Aleksandar radi i najteže poslove, samo da njegova majka, braća i sestre budu zbrinuti. Starije sestre Leposava (32), Suzana (29) i Slađana (26) koje su zasnovale svoje porodice, pomažu im, takođe, kad god mogu. Najmlađi u kući je Bojan, koji je đak prvak. Milovan (14), Miloš (16), Živka (19), Milena (20) i Marko (23) trude se i sami da Aleksandru olakšaju tešku ulogu. Imaju za račune i goli život, zdravi su i lepo se slažu, što je najvažnije, ali za bilo šta, osim toga, teško se snalaze.

Posebno tokom zimskog perioda jer posla nema, pa Tufegdžići nemaju stalnih prihoda. Bez prava su i na dečji dodatak jer poseduju nešto zemlje. U štali koja samo što se nije srušila šest koza i nešto prasadi.

Ubrzo posle mioničkog zemljotresa 1998. država im je izgradila novu kuću, pošto je stara mnogo stradala. Od tada su malo toga prinovili u nju. Da im je teško, shvatili su to i plemeniti čitaoci "Vesti" iz Kanade i Nemačke, pa otuda i njihove podrške, što Tufegdžići cene i nadaju da će im se dobro još boljim vratiti.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Ne predajemo se
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online