Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Baka Živka u dobrom zdravlju

Kad putnik namernik, a to može samo namernik jer drugi udaljenim seoskim putevima u zabitim podkopaoničkim selima kakvo je Tmava već odavno ne zalaze, naiđe na usamljenu staricu koja sedi na panju pored puta i štapom u prašini crta šare čije značenje zna samo ona, znajte da ta osoba u tom trenutku razmišlja o tome da li je moglo biti drugačije u njenom životu.

Z. Marjanović
Život od sećanja: Živka Popović

O budućnosti, kaže starica 84-godišnja Živka Popović kojoj smo i pošli u posetu, u ovom i sličnim selima između Blaca i Kuršumlije živi se samo od sećanja jer za nadanja je sve manje i razloga i vremena. Zapravo, baka Živka živi po onoj narodnoj: kada si mlad živiš od nadanja, a kada ostariš od sećanja.

Mada, kada je u pitanju život Živke, bolje je da sećanja i ne postoje. Mnogi su zaboravili baku Živku, mnoge je i ona zaboravila, pa i one koji su joj bili bliski rod, ali ne i ekipu "Vesti" koja je, izgleda, jedina koja već nekoliko godina unazad vodi računa o tome kako živi ova starica i kojoj donosi darove iz različitih delova sveta.

Dvostruki dar

Tek što smo se vratili iz posete baka Živki, a iz našeg dopisništva u Sidneju primili smo obaveštenje da je plemenita čitateljka Zorica Stojčinović iz Sidneja uputila novi prilog za baka Živku, takođe u iznosu od 200 dolara. "Vesti" se zahvaljuju ovoj porodici.

Ovog puta, starici je uručeno pismo Zorice Stojčinović iz Sidneja i u pismu 200 AUD uz poruku: "da baka još dugo poživi i da je Bog čuva", ispisanu nadom da će je dar zateći u dobrom zdravlju. Takođe, po ko zna koji put dosad, starici iz sela Tmava uručeno je i 120 evra koje su joj poslali naši verni čitaoci iz Nemačke, bračni par Mirjana i Ostoja Debeljak iz Groselfingena, što su u mislima stalno sa Živkom koja živi život kakav mora u kući staroj više od dva veka

- Gotovo sam već navikla da vas viđam s vremena na vreme i znam da uvek pomenete Mirjanu i Ostoju koji mi redovno šalju novac, te nisam u kući bez brašna, soli, šećera... Hvala Debeljacima, ali hvala i Zorici Stojčinović na lepim rečima i daru. Iskreno, ni sa novcem nije meni mnogo lakše, ali bar nisam gladna, nisam bez lekova i više ne pešačim do lekara u Kuršumliji. Da ne grešim dušu, hvala i svim drugim dobrim ljudima koji su mi pomagali, uz čiju pomoć sam preživela poslednjih godina, hvala im za struju, što imam novu maramu, obuću... Sve to nisu morali da urade, ali, eto, čovekova duša se valjda meri prema onome koliko se daje bolesnima, ostavljenima i zaboravljenima, kao što sam ja - poručuje baka Živka uz more reči zahvalnosti.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Baka Živka stalno u mislima
HUMANITARNI MOST Spremna za predstojeću zimu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online