Subota 8. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 21.04.2016.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: Vesti A

Jedno pismo za jednu Veru

Život je nenadmašni scenarista koji piše najneverovatnije priče i nema tog filma i romana koji mogu da se mere sa gospodinom Životom. A to nam najbolje svedoči i neobično pismo poslato ovih dana iz Feldkirha u Austriji na adresu "Vesti" u Frankfurt, a potom je stiglo i do Beograda. Pravo u Humanitarni most. Napisala ga je Rašida Salkanović iz Tuzle, žena koja stanuje na adresi: Ulica Branislava Nušića 49, 75 000 Tuzla. Jednostavnim rečima, obratila nam se ova Tuzlanka:

Vesti
Molba iz srca

"Draga redakcijo Vesti, molim vas da objavite ovo moje pismo. Muslimanka sam rodom iz Bijeljine. Prilikom ratnih dešavanja smo izašli iz našeg grada. Kada je stao rat mi smo našu kuću u Bijeljini prodali jednoj uglednoj porodici iz okoline Tuzle, čovjeku koji se zvao Stanko Simeunović. On je imao nezaposlenu ženu i sina sa posebnim potrebama. Imao je u Bijeljini Pežoov servis. Bio je žirant nekim ljudima, pa je na kraju morao da plaća i svoj i tuđi kredit bankama. Prije nekoliko mjeseci Stanko je umro u fotelji. Iza njega je ostala nezaposlena žena, bolestan sin, kredit od 25.000 konvertibilnih maraka i mjesečna rata od 1.000 KM! Kako njegova supruga nema odakle da plaća taj kredit, postoji mogućnost da ona ostane bez kuće i na ulici sa bolesnim djetetom. Zato vas ja molim da u akciji na Humanitarnom mostu zamolite naše dobre ljude u dijaspori da joj pomognu. Njena adresa je: Vera Simeunović, Ulica Paje Jovanovića 20, Bijeljina, a broj njenog telefona je...

Unaprijed zahvalna vaša vjerna čitateljka

Rašida Salkanović."

Faksimil pisma Rašide Salkanović

Katanci ljubavi

Ovo je priča o dve žene: Rašidi i Veri. O dve neznanke koje je život spojio na neobjašnjiv način.

Ovo je priča o ženama koje se nikada nisu susrele, a ipak su "zaključale ljubav" na tuzlanskim i bijeljinskim mostovima, kojima nisu zajedno prošle.

Jedan od katanaca ljubavi poslala je Rašida, onako kako je znala i umela, a Vera je odgovorila toplom porukom:

"Hvala, draga Rašida."
Poslednja vest glasi da Rašida dolazi u maju da se upozna s Verom iz Bijeljine.

Okrenuli smo broj telefona Vere Simeunović iz Bijeljine i čuli još čudniju priču s druge strane žice:

"Da, sve je tačno što piše u tom pismu. Ali, ja nikada nisam upoznala Rešidu Salkanović, niti njenu porodicu, iako smo nekada živeli u Požarnici kod Tuzle. Jedino što znam jeste da smo pre 13 godina kupili dom familije Salkanović u Bijeljini, moj nesrećni suprug Stanko je tada podigao kredit u banci Hipo Alpe Adrija, a sumu za kuću koja nas je koštala 64.000 KM smo odmah isplatili nekadašnjim vlasnicima. Kada je moj Stanko umro, nazvala nas je gospođa Rašida iz Tuzle i telefonom izjavila saučešće. Tačno je i to da je Stanko otplaćivao ne samo ovaj, već i tuđe kredite, ljudima kojima je bio žirant, a oni zaboravili na svoj dug i nas ostavili na cedilu da se patimo i za njih... U međuvremenu je servis koji je držao moj muž zatvoren, posao nije išao i od silne brige Stanko je iznenada preminuo. Moje bolesno dete i ja ostali smo sami u kući, svaki dan u strahu da nas ne isteraju sudski izvršitelji jer od decembra prošle godine ne plaćam banci ugovorenu ratu... Iznenađena sam gestom ove nepoznate mi žene i istovremeno zahvalna na njenoj humanosti - otkrila nam je Vera Simeunović kojoj smo u ime "Vesti" ponudili pomoć naših čitalaca. Nekoliko dana kasnije, Vera Simeunović je donela konačnu odluku: "Hvala, kao da ste mi pomogli. Porodica moga preminulog supruga i ja odlučili smo da se akcija ne vodi, svi ćemo zajedno, rodbina i prijatelji, pokušati da vratimo i svoje i tuđe dugove. Ipak, od srca hvala ovoj dragoj i nepoznatoj ženi čiji je dom postao i naš i kojeg smo zavoleli. Nadamo se da ćemo ostati u njemu..."

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online