Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 17.09.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: N. Đurović A

Kosovo u oku, Kosovo u srcu

Misli su kao gosti. Mi ne odgovaramo za njihovu prvu posetu. Ali, hoće li nas ponovno posetiti i koliko često će nas posećivati, zavisi samo od toga kako ih primamo, napisao je svojevremeno Lav Tolstoj. A "Vesti" su ovih dana s radošću ugostile bračni par Jelu i Ranka Bulatovića iz Melburna, naše stalne čitaoce i donatore, koji su prilikom posete otadžbini našli vremena da posete beogradsko Dopisništvo i da nam prenesu utiske koje su poneli sa Kosova i iz Srbije gde su boravili i podelili 1.640 australijskih dolara, dar Kola srpskih sestara "Mati Angelina" iz Frenkstona - Crkvena školska opština "Sveti Stefan Dečanski".

N. Đurović
Dragi gosti: Ranko i Jela Bulatović u "Vestima"

- Bili bismo srećniji da ova sredstva nikada nismo morali da uručimo socijalno ugroženim porodicama iz Goraždevca i Jagodine. Njih trinaestoro je primilo pomoć zemljaka, podeljenu na ravne časti, i malo je reći da su se obradovali. Činjenica da neko negde misli na njih, značila im je više od priloga. A nama je bilo drago što ponovo vidimo rodni kraj odakle smo davno otišli u svet, ali i teško što naši sunarodnici žive getu, u bedi i bez slobode - kaže 65-godišnja Jela Bulatović, rodom iz Goraždevca sa KiM, predsednica Kola srpskih sestara pri manastiru Novi Kalenić kod Kanbere.

Ova naša čitateljka, koja je dosad upućivala brojne priloge i u ime organizacije na čijem je čelu, ali i u svoje lično ime, živi više od četiri decenije u Australiji, a svog supruga Ranka i pomoćnika u svim humanitarnim akcijama, rodom takođe sa Kosmeta iz sela Prokale kod Peći, susrela je tek na petom kontinentu. Iako ih je svega desetak kilometara delilo na Kosovu jedno od drugog, nikada se nisu ni videli. Sudbonosni susret odigrao se čak u Merlburnu i od tada njihova srca zajednički kucaju za Kosovo.

Z. Marjanović
Skromni i vredni: Dušica Premović

Plemenit gest iz Sidneja

Anonimna familija iz Sidneja, naši verni čitaoci, ponovo je iznenadila plemenitim gestom našu štićenicu Dušicu Premović, samohranu majku sedmoro dece iz sela Prislonica kod Čačka. Posle avgustovskog priloga od 500 dolara, odlučili su da ovoj napaćenoj ženi i njenoj deci poklone još 1.500 AUD.
Kako ni Humanitarni most ne zna imena ovih dobrotvora, mogli smo samo da Dušici pročitamo preko telefona njihovo pismo: "Bilo nam je toliko drago kada smo videli u 'Vestima' dečicu da kupuju sebi prve patike. A žao da ona kao majka nije ništa sebi kupila. Zato smo odlučili da pošaljemo još malo novca da bi i majka Dušica mogla sebi da uzme što joj je srcu drago..." Ovaj prilog će ovih dana naš novinar da uruči Dušici Premović i njenoj porodici, koji su ostali bez reči nakon vesti o vrednoj donaciji iz Sidneja. Jer, kako tiho reče Dušica: "Sve što kažem, malo je..."

- Lepo je bilo oku i srcu videti rodni kraj. Ali, pored lepote skupilo se u duši i gorčine. Ne mogu reći da sam godinama ranije na ulicama prestonice i drugih krajeva video Srbe ispružene ruke. Iako pomažemo, strašan je osećaj da ne možemo svima i da su beda i siromaštvo u otadžbini toliko uočljivi s jedne strane, dok s druge vidimo neke ljude u luksuznim automobilima kojih se niko ne bi postideo u belom svetu. Kao da se sve podelilo samo na one uboge i samo na one bogate. Zato obećavamo da ćemo sve naše vreme posvetiti humanim misijama za bolji život naših zemljaka u Srbiji. I pokušavati da svaki vid pomoći uručimo lično stradalnicima na ruke ili preko "Vesti" koje su svaki prilog dosad predale na pravu adresu - istakao je Ranko Bulatović.

Pre odlaska naši gosti su nam predali 240 australijskih dolara, u želji da ih poklonimo onima kojima je to najpotrebije. U ime iskazanog poverenja "Vestima" Humanitarni most uručio je bračnom paru Bulatović zahvalnice za dosadašnji rad. I poželeo da udruženim snagama nastavimo za neku bolju i lepšu Srbiju.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.





 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Čovek samo srcem vidi
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online