Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 19.03.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: N. Đurović A

Recept iz srca jednog kuvara

"Ni siromašnije zemlje ni većeg bogatstva u karakterima, ni manje zemlje ni većeg broja pravih ljudi." U samo jednoj rečenici vladika Nikolaj Velimirović opisao je zemlju Hercegovu, Hercegovinu, koja već vekovima u dobrim, u naopakim i u zlim vremenima opstaje zahvaljujući svojim ljudima i njihovom karakteru koji je oduvek odisao gostoprimstvom, čašću, poštenjem i hrabrošću.

N. Đurović
Pozdrav Donatoru: Živka Stanojević sa ćerkama

Jer i najnovija donacija od 500 kanadskih dolara upravo dolazi štićenicima Humanitarnog mosta od jednog plemenitog 45-godišnjeg Mostarca, koji se posle godina lutanja danas skrasio u Torontu sa porodicom, ali nije zaboravio na ljude u nevolji. O sebi nije hteo mnogo da priča, nije želeo da mu se objavi ime jer. kako reče ovaj Hercegovac, "ne činim dobro delo da bi me neko javno pohvalio, nego činim to da pomognem bratu i sestri u nevolji... da ne zna levica šta joj čini desnica..."

Suvenir iz "Vesti"

Vesti

Našem donatoru iz Toronta novinari "Vesti" rešili su da se oduže, sem rečju hvala, i malim suvenirom - razglednicom njegovog rodnog grada Mostara i to iz davnih sedamdesetih godina, u doba kad ovaj jedan od najlepših gradova stare Jugoslavije nije bio ničiji sem svoj. I da ovom humanom Mostarcu poklonimo jedan mali ljubavni stih srpskog pesnika Alekse Šantića: "... Jer istinska ljubav za riječi ne zna, ona samo plamti, silna, neoprezna, niti mari, draga, da stihove piše..."

- Držim se u životu i one stare mudre izreke da sit gladnome ne veruje. Zato vas molim da svakom od pet štićenika uručite po 100 dolara koje će već sutra biti u beogradskom Dopisništvu "Vesti" - poručio je naš čitalaca iz Kanade o kome smo još jedino uspeli da saznamo da uživa dobar glas još boljeg kuvara, da je tražen i cenjen ne samo na hercegovačkim zavičajnim večerima, već i u brojnim restoranima Toronta.

I zaista, idući dan je stigla kuma našeg donatora, vedra i simpatična Mostarka koja živi s porodicom u Beogradu i uručila nam donaciju od 500 dolara uz kratak spisak imena porodica.

Istog dana uručili smo dar od 100 dolara 51-godišnjoj Živki Stanojević iz Progara kod Surčina i silno obradovali ovu majku i njene ćerke 11-godišnju Sanju i devetogodišnju Dušicu koje su sibirske dane dočekale u Srbiji u iznajmljenoj sobi, bez odeće i obuće.

Čitaoci "Vesti" još pamte dramatičan naslov teksta "Na minus 20 stepeni u klompama", koji je za mnoge bio gotovo neverovatan, pa su zemljaci odmah poslali i novac i garderobu ovoj siromašnoj porodici.

Ova samohrana majka koja je nedavno imala operaciju kičme i živi s jednim bubregom, a nedavno je otkriveno da boluje od angine pektoris i osteoporoze, zahvalna je od sveg srca humanim ljudima iz dijaspore koji su joj pomogli i slali čak i lekove.

- Šta da kažem ovom divnom čoveku iz Toronta, sem mnogo hvala i da nam je novac stigao u pravi čas, pa ćemo kupiti još malo drva. Mogu još da se humanom Mostarcu zahvalim i ponekim receptom jer ja sam ove zime potrošila 12 džakova krompira i nema jela, od supe do deserta, koji ne znam da pravim od ove namirnice što nas je održala svih ovih dana i spasla gladi - poručuje naša štićenica Živka Stanojević i pokretom ruke pokazuje na sebe i ćerke:

- Vidite kako smo sada odeveni, sve što je na nama poklonili su dobri ljudi. Danas smo u odeći plemenite Snežane Grudić Petrović iz Berlina i Ksenije Naumović iz Ciriha... Dobrotvor Ilija iz Pariza nas često zove i pita šta nam treba. Kako on, tako i drugi. Hvala im svima!

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

A mi se na kraju teksta još jednom zahvaljujemo anonimnom darodavcu iz Toronta i dajemo mu broj mobilnog telefona Živke Stanojević: 00381 64 070 18 92. Možda poželi da čuje i poneki recept iz Srbije. U svakom od njih će sigurno biti i mirođija zvana ljubav. U tome i jeste čar našeg i vašeg Humanitarnog mosta.

Bolesni i siromašni

Prilog od 500 dolara se po želji anonimnog darodavca deli na pet delova. Po 100 dolara ide na na sledeće adrese: 23-godišnjoj slepoj Doris Bošnjaković iz Užica, mladoj devojci koja boluje od cerebralne paralize i epilepsije, a živi sa samohranom majkom Slavicom, potom siromašnoj i bolesnoj Živki Stanojević iz Progara i njenoj deci, a ostala tri priloga putuju ka jugu Srbije - ubogom bračnom paru Tomislavu i Stanislavki Pešić iz Anđelinkovaca, u dom osmočlane siromašne porodice Slavoljuba i Radice Stojilković iz zaseoka Reka u Novoj Brezovici i bračnom paru Draganu i Dragani Ljubisavljević, sa jedanaestoro dece iz sela Stropsko, nedaleko od Vranja.


 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Spas za nevoljnike
HUMANITARNI MOST Radost u skromnom domu
HUMANITARNI MOST Čaša meda i čaša žuči
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online