Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Sreća i tuga stanuju pod istim krovom

Duže od tri godine pomagali su čitaoci "Vesti" iz Amerike, Australije, Kanade, Nemačke, Švajcarske i mnogih drugih evropskih zemalja supružnicima Miodragu i Slađani Dunjić, pukoj sirotinji iz zabite Banovice, podno Peštera, da sagrade novu kuću i da svoje četiri prelepe devojčice: Dijanu (6), Milicu (5), Dušicu (4) i Jelenu (2) izvuku iz sobička trošne straćare koja je prokišnjavala i pretila da im se dok spavaju sruši na glave.

Kada smo objavili prvu priču o njima, desetine naših čitalaca želela je da ih čuje i da im pomogne, odmah su stigli i prvi prilozi, a na intervenciju pokojnog potpredsednika Vlade Srbije Jovana Krkobabića, koji je, uprkos narušenom zdravlju, i sam poželeo da dođe u Banovicu, Miodrag je dobio i posao u novopazarskoj ispostavi Srbijašuma.

I otac i majka

Banovica je zabito selo, od asfaltnog puta Novi Pazar - Sjenica udaljena je 15 kilometara, pola je solidan makadam, a ostatak zemljani seoski put. Selo je zimi često odsečeno od sveta, pa Slađana brine kako će deca (20 kilometara putem ili šest kilometara prečicom kroz šumu) u udaljenu školu u Osaonici. Nada se da će biti popravljen put i da će školski kombi dolaziti bar do susednog sela Janča. Slađana, koja je postala i otac i majka deci, namerava da kupi kravu i kozu, ima vrt i nešto šume i nada se da će od toga moći da žive.

Kamen po kamen, ciglu po ciglu, Miodrag i Slađana su odvajajući od usta uspeli da kuću pripreme za ukrovljenje i taman kad su pristizale nove donacije naših čitalaca i kad je postalo izvesno da će se useliti pre zime, dogodila se tragedija: Miodrag je iznenada poginuo, stotinak metara od kuće dok je sa rođakom Zoranom prevozio građu za krovnu konstrukciju. Traktoru su otkazale kočnice, sleteli su u provaliju i obojica na licu mesta ostali mrtvi.


- Bio je to za mene i decu težak šok, umesto da završavamo kuću i slavimo useljenje, mi smo ostali bez glave porodice, a da ne govorim da smo i deo prikupljenog novca morali da potrošimo za Miodragovu sahranu. Ostala sam sama u planini, sa četiri sitna deteta o kojima je trebalo brinuti. Mislila sam da nam se ceo svet srušio i da za nas više nema ni spasa, ni nade - priča Slađana dok sednimo u jednoj od soba ukrovljene i pristojno uređene kuće.


- Zahvaljujući humanitarcu iz Novog Pazara Hidu Muratoviću, koji je uvek bio uz nas, reporterima "Vesti", novim donacijama iz inostranatva, pokretu Dveri i pomoći komšija iz obližnjih sela Janča i Bele Vode, kao i nekoliko humanih Novopazaraca, Srba i Bošnjaka, ovo posebno moram da naglasim, nekako sam se organizovala i pre zime uspela da ukrovim kuću, a sada, nekoliko meseci kasnije, i da se u nju uselimo... Žao mi je što Miodrag, mučenik, nije dočekao da se zajedno sa decom radujemo. Maštali smo o toploj sobi, frižideru, televizoru i kupatilu i, evo, sve smo dočekali, samo njega nema. Deca me stalno pitaju: Kad će tata da se vrati? Najstarija Dijana će iduće jeseni u školu već je shvatila šta nam se desilo. Moramo dalje, moramo se boriti i opstati u ovom bespuću, sada mi je najvažnije da deca budu dobra i zdrava i da krenu u školu - naglašava Slađana uz molbu da još jednom prenesemo njenu veliku zahvalnost svim dobrim ljudima koji su im pomogli.


- Nisu to obični ljudi, već - heroji, neki su odvajali od svoje plate da bi pomogli nama, koje nikada nisu videli. Nadam se da će moje devojčice porasti, da će završiti škole i imati svoja primanja od kojih će morati (tako ću ih učiti i vaspitavati) da pomognu sirotinji u nevolji - poručuje Slađana Dunjić.

Viki i Ugljanin

Slađanu i decu su prošle godine posetili tada ministar Sulejman Ugljanin i poznata pevačica Viki Miljković, a u više navrata posećivali su je i čelnici grada Novog Pazara. Svi oni smatraju da ona bez supruga Miodraga neće moći da sa decom opstane u udaljenoj Banovici i da mora bliže gradu. Gradska skupština dodelila joj je tri ara placa u naselju Deževski put u Novom Pazaru blizu novosagrađene škole "Meša Selimović", Viki je obećala akciju za izgradnju kuće u ovom naselju, a Ugljanin pomoć Slađani pri zaposlenju. Šta će biti od ovih obećanja još se ne zna, Slađana i deca do daljeg ostaju u Banovici u svojoj kući i pod sigurnim krovom.

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Srećne i tužne u isti mah
HUMANITARNI MOST Kao u snovima
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online