Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 09.04.2014.
12:01
D. Đ. - Foto: Vesti A

Vukašinovo zdravlje na prvom mestu

Proteklog meseca pisali smo o dobročinstvu bračnog para Jelene i Saše Markovića iz Švedske, koji su donacijom od oko 100 evra pomogli 11-godišnjem Vukašinu Spasiću iz planinskog sela Nova Brezovica, obolelom od dijabetesa. Danas pišemo o novom, a reč je o pošiljci ovih ljudi dobrog srca, pristigloj posredstvom Redakcije "Vesti" upravo za ovog mališana.

Brine se za sina: Vukašin Spasić sa ocem
 

U poklon-paketu bio je brižljivo spakovan kompletan pribor za merenje šećera u krvi. To je ujedno bio povod da se naši reporteri još jednom susretnu sa porodicom Spasić kako bi im uručili pomoć u ime dobročinitelja iz daleke Švedske. Aparat za merenje šećera i prateći pribor Vukašinu će poslužiti da kvalitetno i pravovremeno prati variranja šećera u toku dana.


- Hvala tim dobrim ljudima na ukazanoj pomoći. Nama ovo mnogo znači. Posebno to što se saosećaju sa nevoljama našeg mališana. Njemu se stanje pogoršalo, pa smo morali ponovo da idemo u Klinički centar u Niš. Jedva smo sakupili novac za put i troškove. Sami nikada ne bismo mogli da kupimo ovakav aparat. Izvršeni su detaljni pregledi, ali Vukašin će i dalje morati da prima insulin po četiri puta dnevno. Čak mu je i povećana doza. Ono što nas posebno muči jeste to što mu je delimično oštećen i pankreas - rekao je otac Milan Spasić po preuzimanju pošiljke.
Dečak je do sada po rečima oca Milana, ujutru primao 22 jedinice insulina, a potom tri puta po pet.

Bolest sina teško pada

Nesrećni Milan Spasić brine i o supruzi Violeti i majci Rajni (82) koja je bolesna. Ipak, njemu je uvek na pameti njegov mezimac Vule.
- Noćima ne mogu da spavam zbog bolesti svog deteta. Svakodnevno se molim Bogu i palim kandilo sad pred veliki praznik Vaskrs. Stojim pred krsnom ikonom i samo molim da Vule bude dobro, ništa drugo nije važno - tužno će brižni otac Milan.


- To je dovelo do toga da mu ujutru, posle prve doze insulina, količina šećera padne na dva, pa mu je bilo teško. Zato smo odlučili da ujutro prima dozu od 20, a potom tri puta dnevno po četiri jedinice. Sada je bolje i kontrolišemo šećer u granicama normale. Ipak, srce nas boli, jer je Vuletova tuga u očima sve veća. Ne priča mnogo. Zatvoren je u neki svoj svet, samo njemu znan - ističe Milan.

Aparat stigao u dobar čas: Milan Spasić

Mali Vukašin sam sebi daje insulin. Morao je to odavno da nauči pošto su svi u kući stalno u potrazi za nekim poslom kako bi preživeli.


- Nevolja ne ide sama, već jedna drugu prati. U to sam se, nažalost, opet uverio. Sad je po planinskim selima sadnja krompira i tu zarađujemo dnevnice radeći kod gazda iz Vranja, koji imaju njive, a nemaju vremena da na njima rade. Bio sam pre neki dan kod jednog domaćina da očistimo stari voćnjak, posečemo drveće, izvadimo korenje i posadimo krompir. Sve to radim sa starijim sinovima 14-godišnjim Nikolom i godinu dana mlađim Nenadom. Pri sečenju starih šljiva motornom testerom, posekao sam ruku i morao da idem na ušivanje. Rana je velika i sad ne mogu da radim. Sinovi ne mogu bez mene, pa viču: "Tugo, kako to da se desi! Ostadosmo bez para, a proći će sezona sadnje krompira." Šta da se radi - sudbina. Čim mi rana bude bolje, krećemo na posao, ako ima nešto da se radi. Jedva čekamo pečurke i šumske plodove. Od toga najviše zaradimo. Posle bar imamo brašno cele godine - navodi Milan.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Laptop doneo suze radosnice
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online