Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Neka vam Bog podari sve što poželite!

Uz mnogo muke i pomoć meštana susednih sela, reporteri "Vesti" uspeli su da se, zajedno sa Hidom Muratovićem, humanitarcem iz Novog Pazara, terenskim vozilom probiju do zabitog i zimi mesecima odsečenog sela Dragočevo u bespuću Rogozne gde same, u dotrajaloj kući, žive starice Cveta Minić (95) i njena ćerka Stana (75).

Toliko novca na gomili nikada nisu videle: Stana i Cveta sa dobrim Hidom Muratovićem
 

Razlog našeg ponovnog dolaska i posete ovim staricama je pristigla pomoć od 500 dolara porodice Gavrilović iz Sidneja. Uprkos muci koja ih je snašla (obe su odavno ozbiljno obolele, a Cveta je još i poluslepa) i sirotinji, koja im je pratilac celog života, starice se bore i trude da budu krepke. Kada smo im saopštili da su za njihove nevolje čuli i neki dobri ljudi u dalekoj Australiji i da su im poslali novčanu pomoć, bile su u potpunoj neverici. A, kada su videle novac pretvoren u dinare (38.000), ostale su bez reči.


"Ne mogu da verujem... Nikada u rukama nisam imala ovoliko novca", isprekidano je govorila Stana Minić.


Potom se dugo krstila i molila Bogu za porodicu Gavrilović i sve njihove gde god da su, dok su naši reporteri dirnuti slušali.
 

Najava pomoći iz Toronta

 

Duboko dirnut sudbinom starica iz Dragočeva, bio je redovni čitalac "Vesti" i višedecenijski humanista 92-godišnji Đorđe Čordašević iz Toronta. Tako će narednih dana, kao što to uvek i čini, deo svoje penzije zarađene u otadžbini pokloniti Cveti i Stani Minić. A, da njegova pomoć stigne u njihove ruke, kao i uvek do sad pobrinuće se naši reporteri, što će verno zabeležiti i objaviti na Humanitarnom mostu.

"Eto, i tamo, skoro na kraju sveta čitali su o nama i rešili da pomognu, a u Novom Pazaru se, osim Hida Muratovića, niko nije setio da nam pruži bar kutiju lekova. Da nije dobrih rođaka i komšija iz susednih sela, koji nam povremeno donesu po koji džak brašna i pripreme drva za zimu, verovatno bi odavno otišle na onaj svet, promrzle i gladne", dodaje Stanina majka Cveta.


Starice kažu da će novac iz Australije uglavnom potrošiti za hranu i lekove, koje će im neko doneti. U grad nisu išle decenijama. Ne mogu da odu do Novog Pazara i da satima čekaju na pregled kod lekara opšte prakse. Zato su im rođaci dovodili lekara - traktorom. Pogledao ih je prošle godine i prepisao dosta lekova. Nekada im potrebne medikamente donese rođak Budo Minić, a nekad poštar Rade Joković. Pred zimu najviše ih je, kažu, obradovao Hido Muratović, koji im je doneo zalihe namirnica i lekova. A, nedugo zatim, po njihovoj želji i šporet smederevac.


"Baš smo se ove zime lepo ugrejale i najele dobrog hleba, koji sam ja umesila. Šporet gori 'kao lud', peče dobro i u kući više nemamo dima. Poživeo nam Hido još sto godina", blagosilja Cveta i u šali naglašava da od Muratovića očekuje i jesenas obećane kokoške, na šta Hido dodaje: "Imaju samo tri kokoške i petla. Obećao sam im bar desetak nosilja. Čim stigne proleće napuniću im kokošarnik, a poneću im i nekoliko džakova pšenice, da imaju čime da ih prehrane. Stana i Cveta su zaboravljene i onemoćale starice, ali divne i skromne žene, bez uže porodice. One zaslužuju pomoć države i opštine, ali u Novom Pazaru i Srbiji je mnogo ovako zaboravljenih duša. Moja životna misija je da ih pronađem i da im pomognem. U svemu tome, pomoć 'Vesti' i čitalaca ovog lista je nemerljiva. Hvala svima i u moje ime, jer bez njih mnogi ne bi dobili ono što im je potrebno za goli opstanak".
 

Pomoć stiže i od vojske

 

Pripadnici Druge brigade Kopnene vojske Srbije iz Kraljeva, koja pokriva i deo Raške oblasti, gde žive bake Minić, povremeno, u zabitim selima, organizuju akciju "Vojni lekar na selu". Tom prilikom u najzabitija sela dolaze vojni lekari sa EKG-om i drugom mobilnom lekarskom opremom i detaljno pregledaju starije i bolesne osobe. U Dragočevu se nadaju da će vojni lekari stići i do ovog dela Rogozne i da će Cveta, Stana i još nekoliko staraca dobiti prave dijagnoze i potrebne lekove.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Plakala je od sreće
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online