Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Sreda 31.07.2013.
12:00
D. N. Petrović - Vesti - Foto: Vesti A

Pomoć dobrotvora i za žive i za mrtve

Na adresu Vukomira Tomovića, siromaška i mučenika iz novopazarskog naselja Šestovo, koji tri i po decenije brine o nepokretnim sinovima Predragu (37) i Ivanu (27), stigle su još dve vredne donacije: stalna čitateljka "Vesti" i poznati humanista iz Sidneja Rajka Tarlać i njen prijatelj Peđa Bojanić poslali su Vukomiru 200 australijskih dolara, svako po 100 AUD, a Radmila Šekerić iz Esena u Nemačkoj 200 evra.

SAMI U KUĆI: Vukomir sa sinovima
 


U muci i besparici koja ga decenijama prati, a posebno nakon što mu je prošle godine iznenada preminula supruga Zorka, a pre dva meseca i majka Vukosava, donacije iz Sidneja i Esena Vukomiru zlata vrede, jer će mu omogućiti da, kako kaže, preživi još neko vreme, obezbedi sinovima negu i lečenje, nabavi nešto hrane i odvoji koji evro za spomenik koji planira da podigne supruzi i majci.
 

- Nevolje nas prate od Predragovog, a potom i od Ivanovog rođenja. Da li zbog nekog "dalekog" gena ili neke bolesti, obojica nikada nisu prohodala, od malih nogu su nepokretni. Dok smo živeli u Pasijem Potoku, u vrletima Rogozne, zimi smo, Zorka i ja, na leđima nosili sinove lekaru do 30 kilometara udaljenog Novog Pazara i vraćali se nazad. Sada kada imamo kuću u predgrađu Novog Pazara, kad smo, da je bilo sreće, mogli bolje da brinemo o Predragu i Ivanu, karcinom nam najpre odnese Zorku, a potom i Vukosavu. Sad sam im ja sve: otac, majka i baka. Ako se meni, ne daj bože, nešto desi, ko će čašu vode da im pruži - pita se Vukomir i dodaje:

- Ne znam šta bi sa nama bilo da nam čitaoci "Vesti" godinama ne pomažu. Najpre su nam dobri ljudi širom sveta pomogli da u Novom Pazaru sagradimo kuću, da siđemo iz bespuća i da Predrag i Ivan budu bliže Specijalnoj bolnici za lečenje obolelih od mišićne distrofije u Novopazarskoj Banji, potom su nam stizale donacije za šporet, veš-mašinu, kaučeve... Nedavno sam, upravo prilozima čitalaca "Vesti", sahranio majku Vukosavu, i dao polugodišnji pomen supruzi Zorki. Hvala svim tim velikim i dobrim ljudima, hvala Rajki Tarlać koja nam je već nekoliko puta slala pomoć, hvala Peđi, hvala Radmili iz Esena, njenim prijateljima i svima koji nam pomažu. Odužiti im se ne možemo, jer Predrag i Ivan, osim ako se ne desi neko čudo, neće stati na noge, a i ja sam oboleo i ne znam još koliko dugo ću biti uz njih - naglašava Vukomir.

Porodici Tomović svojevremeno je pomogao i bivši gradonačelnik Novog Pazara, a sada ministar Sulejman Ugljanin, koji im je dodelio dva ara placa. Povremeno, Predrag i Ivan, o trošku države, po desetak dana provedu u Specijalnoj bolnici u Novopazarskoj Banji, gde uz pomoć lekara i lekovite vode bar nakratko olakšaju muke. Vukomir se nada da će država za njih imati više razumevanja i da će, sada kad više nemaju ni majku, ni baku koje bi ih pazile, oni češće boraviti u ovoj zdravstvenoj ustanovi.
 

Zahvalna i Katarina

 

Nisu Predrag i Ivan jedina Vukomirova muka. I unuka Katarina, šestogodišnja ćerka njegovog trećeg (zdravog) sina Zorana i snaje Marine, takođe je od rođenja - nepokretna. Njeni roditelji, a i deda Vukomir čine sve da je podignu na noge, obilaze lekare, odvajaju od usta... Deo od donacija koje je dobio Vukomir će odvojiti za Katarinino lečenje: "Još je dete, možda će medicina bar njoj pomoći. Možda će nas, posle toliko nesreća i muka, svevišnji jednom pogledati", govori kroz suze Vukomir.

 

Vi ste moja vera u sutra


Donacija od 100 dolara Rajke Tarlać iz Sidneja, koja se odazvala i ovog puta zajedno sa prijateljem Peđom Bojanićem, nedavno je uručena 11-godišnjem Nikoli Joviću iz Kosovske Mitrovice, koji je zbog malignog tumora, još u devetom mesecu života, ostao bez oba oka. Zajedno sa majkom Danijelom, ovaj mališan posetio je Dopisništvo "Vesti" u Beogradu i još jednom nas iznenadio činjenicom da, uprkos hendikepu, njegova želja za znanjem ne posustaje, a ni vera u ljude.


- Molim vas poručite ovim plemenitim ljudima iz Australije moje veliko hvala. Taj novac, kao i ostale donacije, čuvam za studentske dane. Verujem da ću opravdati poverenje svih donatora - kaže Nikola, koji dok traje raspust često komunicira sa vršnjacima i sluša sportske vesti. - Ne propuštam nijedan Đokovićev meč. Nole je moj idol, i veoma bih voleo da se jednog dana sretnemo - želja je Nikole.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST S novim cipelicama u školu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online