Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Suze nam se neće lediti od studeni

Radost je velika u stanu Miloševića. U naselju Čerencu, gde nema struje i vode, Vesna i njen oboleli sin Dejan ne kriju zadovoljstvo što im se suze preko zime neće smrzavati. Stigle su donacije dobrih ljudi i njihov problem oko ogreva biće rešen.

Ne plaše se zime: Dejan i Vesna Milošević
 

Stefan i njegova majka Ljilja iz Toronta, preko svojih beogradskih prijatelja, poslali su mu na kućnu adresu 20.800 dinara, a reporteri "Vesti" uručili 100 australijskih dolara anonimne donatorke iz Sidneja i 40 evra, redovni mesečni prilog takođe anonimnog donatora, ali iz Nemačke.


- Hvala našim dobrotvorima, mnogostruko im se na radost vratilo. Skinuli smo veliku brigu, ma kakvu brigu! Kamen oko vrata je spao, a gušio nas je pri svakoj pomisli na dolazeću zimu i hladnoće. Strah od smrzavanja nam se uvukao pod kožu, prošli smo takvo stanje već jednom, pre mnogo godina i pojave čitalaca "Vesti". Ne ponovilo se nikad, dragi Bože - govori Vesna, kroz suze.

Spas u penziji

Vesna Milošević je još uvek radnica Jumka, firme gde je pozovu, radi nedelju-dve, pa je otpuste kući, firme, gde svoju platu, oko 100 evra, nije primila od marta ove godine.
- Dovijamo se kako znamo i umemo. Sve se nadamo biće bolje, ali ne znamo šta je to i kako će izgledati. Za nas je spas da ja odem u penziju, ali još nemam ni puni staž niti godine. Još dve godine fale, ako ne povećaju uslove... - kaže zabrinuto Vesna, kojoj je najveća želja da živi i izdržava sina penzijom stečenom mukotrpnim radom, jer od čitalaca "Vesti" ne bi imala obraza bilo šta da traži i kada bi njihova briga za Dejana i nju sasvim presahla.


Jasno je već iz prvih rečenica ove napaćene majke da su ona i sin odlučili da kupe drva i to, naglašava, osam kubnih metara da bi bili sigurni da će imati za celu zimu, ma koliko duga i ledena bila.


- Prošla zima je bila jaka i hladna, zato ćemo se sada obezbediti, pa ako malo i ostane biće to velika korist. Drva nam doteruje svake godine poznati čovek i imamo potpuno poverenja da će biti bukova, prvog kvaliteta. Koštaće nas nešto manje od 250 evra, veliki je novac to, zato još jednom hvala svima koji vode brigu o nama, a posebno o Dejanu koji još kuburi sa otečenim zglobovima - priča Vesna.


Dejan već više meseci ima natečene zglobove koje pokušava uz pomoć lekova da izleči. Bolest je reumatska i lečenje traje dugo. To mu je, pored vijetnamskog sindroma, posledica rata u Bosni, gde je u prvim elitnim redovima srpske vojske proveo kao dobrovoljac dve godine i 17 dana, u periodu od 1994. godine do februara 1996.


Njegova bojazan je opravdana, jer je na ratištu doživeo smrzavanje. U Bosni je njegova jedinica u okruženju provela mesec dana, u dubokom snegu i temperaturama koje su se spuštale i ispod minus 20 stepeni Celzijusovih.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924


Zahvaljujući starici iz obližnjeg planinskog sela uspeo je da izleči smrznute noge koje su bile skroz pocrnele i za koje su lekari tvrdili da će morati biti amputirane.


- Kad je došao sa ratišta, nasilno smo se uselili u stan, Jumkovih nedovršenih zgrada. Zatekli smo samo gole zidove, nije bilo struje, vode i kanalizacije. Ležali smo zajedno u jednom tesnom krevetu, pokriveni svim mogućim pokrivkama koje smo imali i koje smo mogli da nađemo. Onako promrzle, našli su nas reporteri "Vesti" i spasli sigurne smrti. Hvala svima koji su se potom javili i pomogli i održavaju nas u životu - sasipa Vesna po ko zna koji put za proteklih sedam godina priču o sudbini koja je nju i sina zadesila i dovela na stranice Humanitarnog mosta.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Biće im toplo ove zime!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online