Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 30.08.2012.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto: A

Rođena pod srećnom zvezdom

Dva i po meseca posle prevremenog dolaska na svet, Katarina Stanojković napustila je porodilište u Kragujevcu u naručju majke Ljiljane, za razliku od brata blizanca, koji je svoju nevinu dušu ispustio u inkubatoru.

Katarina Stanojković

Ova malena junakinja izdržala je i putovanje autobusom do Sušica kod Štrpca gde ju je željno čekao otac Radovan, već duže od dve godine nesposoban za privređivanje zbog povrede glave dok je u obližnjoj šumi sekao drva za nadnicu.

Na prozorima trošne kuće od tridesetak kvadrata stambenog prostora bila su priljubljena lica devotoro braće i sestara male Katarine, sem 17-godišnjeg Jovice, najstarije muške glave u porodici Stanojković, na čija su nejaka pleća pale velike obaveze, pa i ova da sa majkom dovede bebu iz bolnice.


Istina, dve najstarije ćerke Ljiljane i Radovana, 19-godišnja Anica i godinu dana mlađa Zorica, nisu mogle da dočekaju najmlađu sestricu. Mrak se spuštao, a kretanje po enklavi nije preporučljivo, makar njihove novozasnovane porodice bile udaljene samo jedan kilometar.

Prilozi na kućnu adresu

 

Na kućnu adresu Stanojkovića stiglo je 100 evra porodice Pavlović iz Beča koja je nedavno posetila 10-godišnjeg dijabetičara Vukašina Spasića iz Nove Brezovice i darovala mu, između ostalog, donaciju u istom iznosu.
- Hvala Pavlovićima, zatim Piljevićima iz Holandije, koji nam već godinu dana redovno pomažu i svim drugim donatorima. Zahvaljujući njima imaćemo novac i za kontrolne preglede na koje ćemo Katarinu voditi u Kragujevac da bi se utvrdilo da li svi organi funkcionišu jer je mnogo vremena provela u inkubatoru - rekla je majka Ljiljana.

- Katarina je dočekana kao princeza. Zahvaljujući čitaocima "Vesti" još u bolnici je u novo povijena i obučena. Kupili smo joj i pelene i benkice. Za razliku od desetoro starije dece, koja su nasleđivala jedno od drugog sve, od odeće do flašice i cucle, za nju je sve kupljeno. Postoji verovanje da će ti život biti onakav kavkva je kolevka u kojoj se zanjišeš. Zato smo hteli da bar jedno naše dete blagostanje umesto siromaštva prati. Osim toga, borila se da preživi kao da je napolju čekaju samo med i mleko - pričala nam je uzbuđeno majka Ljiljana po dolasku trinaestog člana domaćinstva o kome brinu čitaoci "Vesti" sa svih meridijana.
Katarina, za razliku od braća i sestara neće biti hranjena majčinim mlekom, ali za nju je kupljeno najkvalitetnije u apoteci.


- Veoma mi je žao što je ne dojim jer mi je mleko presušilo. Dok bude para, kupovaću joj veštačko, kad ponestane piće kravlje. Do tada će ojačati - rekla je Ljiljana Stanojković i naglasila da je Katarina rođena pod srećnom zvezdom jer roditelji mogu da joj priušte sve što lekari preporučuju za prevremeno rođenu bebe, a starija braća i sestre obasipaju je ljubavlju koju većina dece nikada ne upoznaju.

POZIV DONATORIMA


ko želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Hiljadu razloga za osmeh
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online